Måltidsenheten vid tekniska kontoret bildades i januari 2008 efter beslut i fullmäktige om att skol- och omsorgsköken skulle ingå i en egen, självfinansierad organisation. Men ekonomiskt har det inte gått som det varit tänkt. Måltidsenheten har dragits med underskott i flera år, vilket lett till att tekniska förvaltningens andra områden har fått stå tillbaka för att få budgeten i balans. Det vill tekniska nämnden nu sätta stopp för. Man har därför beslutat att höja måltidsavgifterna så att de motsvarar måltidsenhetens kostnader för kökslokaler, personal och livsmedel.
– Vi har lyft frågan så att kostnaderna hamnar på rätt ställe, måltidskostnaderna hör till vård och omsorg eller till skolan, säger tekniska kontorets chef Annila Bexelius.
Enligt Annila Bexelius har måltidsenheten redan effektiviserats så mycket att det är svårt att minska kostnaderna utan att det går ut över kvaliteten på maten.
– Man kommer till en gräns när det inte går att effektivisera mer utan att dra ned på kvaliteten. Livsmedelspriserna har dessutom stigit.
Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har nyligen informerats om att måltidsavgiften för respektive nämnd höjs med cirka 1,5 miljoner kronor år 2013. Men beskedet har inte mottagits med öppna armar. Socialnämnden har svarat med ett brev där prisökningen ifrågasätts på en rad punkter. Bland annat har beslutet inte föregåtts av någon kommunicering, och något utrymme i nämndens budget för den ökade kostnaden finns inte. Socialnämnden ser också svårigheter i att bedöma rimligheten i tekniska nämndens prissättning. Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Lamell (S) säger att det kändes tungt när beskedet nådde honom.
– Det är klart att tekniska förvaltningen ska ha betalt för sin verksamhet, men då borde man ha haft någon form av dialog med oss så att vi känner oss bekväma med det i alla fall.
Roger Lamell tror ändå att frågan ska gå att lösa inom den kommunala organisationen.
– Vi har inte målat fan på väggen, på något sätt får vi pussla om i budgeten. Det här får inte gå ut över skolverksamheten. Men någonstans ska pengarna tas, säger Roger Lamell.
Även Annila Bexelius tror att man ska komma överens.
– Vi ska träffas och reda ut det här, säger hon.