Risker för framtida generationer under lupp

Vad klimatförändringar, genmodifierade grödor och riskbedömning av fertilitetshämmande kemikalier har med slutförvaret av kärnbränsle att göra kan vara svårt att sätta fingret på. Men långa tidsperspektiv är åtminstone en gemensam nämnare.

Östhammars kommuns seminariedag om säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid Gimo herrgård lockade ett 50-tal personer, främst politiker.   *** Local Caption *** Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) var moderator vid Östhammars kommuns seminariedag om säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid Gimo herrgård på torsdagen. På bilden syns också Bert-Ove Lund från Kemikalieinspektionen.

Östhammars kommuns seminariedag om säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid Gimo herrgård lockade ett 50-tal personer, främst politiker. *** Local Caption *** Kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) var moderator vid Östhammars kommuns seminariedag om säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid Gimo herrgård på torsdagen. På bilden syns också Bert-Ove Lund från Kemikalieinspektionen.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2011-05-19 20:32

På torsdagen hölls den sista av Östhammars kommuns tre heldagsseminarier i vår på temat säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid Gimo herrgård. Kevin Noone, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet, talade om ”Planetary boundaries” och scenarier för hållbar utveckling på jorden. Anders Falk, handläggare på växt- och miljöenheten vid Jordbruksverket, följde upp med ett föredrag om genmodifierad odling.

Efter en lunchbuffé fortsatte Bert-Ove Lund, docent i miljötoxikologi och vetenskaplig rådgivare på Kemikalieinspektionen, med en redogörelse för riskbedömning av kemikalier i EU. Dagen avslutades med ett föredrag av arkitekten Reigun Thune Hedström med rubriken ”Att planera är att våga tänka annorlunda”.

Östhammars kommuns seminarieserie har varit öppen för alla. Men främst har den riktat sig till de politiker och tjänstemän som ingår i de tre grupper som arbetar med slutförvarsfrågan: mkb-gruppen, säkerhetsgruppen och referensgruppen.
– Jag tror att föredragen som vi har haft om internationellt samarbete och hur andra hanterar riskbedömningar för flera generationer kommer att bistå oss när vi tittar på materialet i SKB:s ansökan, säger Marie Berggren som är chef på Östhammars kommuns slutförvarsenhet.

Säkerhet och risker har varit en röd tråd i seminarieserien.

Går det att göra en rimlig riskbedömning i en fråga som berör generationer 100 000 år framåt i tiden?

– För gemene man kan det vara hisnande och helt oförståeligt. Men den stegvisa prövningen kan göra det mer handfast. Prövningsprocessen startar med att Strålsäkerhetsmyndigheten och miljödomstolen tar de första greppen, säger Marie Berggren och tillägger att slutförvarsfrågan kan vara förenad med osäkerheter.

– Det är inte otänkbart att man måste modifiera och anpassa slutförvarsanläggningen längs vägen, beroende på forskning och utvecklingen i samhället.

Syftet med den tämligen utblickande seminarieserien är främst att kommunens slutförvarsorganisation ska titta på SKB:s ansökan med vidgade referensramar. I höst kommer slutförvarsenheten att ordna en seminariedag om säkerhetsanalyser och riskbedömningar vid kärntekniska anläggningar.
– Då knyter vi ihop säcken, säger Marie Berggren.

Vårens seminarieserie kommer att utvärderas och dokumenteras. Resultatet ska göras tillgängligt på Östhammars kommuns hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om