Saltbodens tak får ett ansiktslyft

Efter ett spontant byggmöte uppe på Saltbodens tak står det klart att papp behöver läggas över nocken. Sagt och gjort. Och snart har föreningen Allmogebåtars projekt tagit ett steg till.

På hög nivå. Peter Rudolphson och Leif Eriksson planerar för takarbetet.

På hög nivå. Peter Rudolphson och Leif Eriksson planerar för takarbetet.

Foto: Åsa Rolfsdotter

Östhammar2018-01-24 08:00

Varje måndag sluter frivilliga ur föreningen Allmogebåtar arbetslag Norra Roslagen upp vid den gamla saltboden på Strandvägen i Östhammar, inte långt från Östhammars gamla brandstation. Där står den granne med den gamla smedjan vid Norra Tullportsgatan, som en av tre bevarade sjöbodar vid Stångören med anor från 1750-talet.

När föreningen under 2017 övertog den gamla boden – som en gåva från Ulla och Märta Rudolfsson – fanns behov av att renovera taket. Kunskapen fanns om att där tidigare legat ett rörtak av vass. Vass som man skördade i särskilda vassvikar och därefter hängde på tork, innan det sen användes till takbeklädnad. Föreningens knappa ekonomi tillät dock inte en så stor kostnad som ett rörtak skulle innebära, varför beslut togs om att åter lägga på det gamla tegeltaket efter renoveringen.

Nu är de mitt uppe i renoveringsarbetet. Det gamla undertaket är sparat, liksom björknävern som tidigare legat där. Ovanpå detta läggs ny masonit, nya takreglar och ny tegelläkt. Vindskivorna renoveras och nockbrädorna som var genomruttna byts ut. Därefter skall det gamla enkupiga takteglet läggas tillbaka.

Det är bra när det dyker upp åtminstone en handfull gubbar menar Ulf Sandberg, som förklarar att beslut många gånger tas på stående fot vad gäller byggtekniska lösningar. Han poängterar också att arbetslaget inte kan veta vad som väntar när de börjar röra i de gamla lagren.

Den här dagen inser arbetarna att det är dags att lägga på en bit papp uppe över nock. Efter ett spontant byggmöte mitt uppe på taket, konstaterar Mats Edin att han nog har en bit överbliven papp liggandes hemma i förrådet.

Det är så projekten löper på. Alla bidrar med tid, kunskap och engagemang, och som i detta fall även med material.

Arbetslaget, som funnits sedan 2005, har hunnit med flertalet projekt genom åren. Lagom till vintern avslutade man flytten och uppförandet av det gamla båthuset, en gång placerat i Färdgärde, till den inre hamnen i Östhammar. En kopia av den gamla kyrkbåten från 1863, som arbetslaget hade färdig 2014, har nu fått sin naturliga plats.

Projekten brukar rulla på i en naturlig och given ordning. Så även denna gång.

Peter Rudolphson visar på en karta över sjö- och hamnstaden Östhammar från 1822 att man kan se hur Saltboden hade sällskap av 15 andra sjöbodar vid Stångöhrn.

– Fisket var då en viktig del i Östhammar. Här ägde full aktivitet rum då mängder av båtar kom in i hamnen med strömming, säger han.

Under denna tid användes boden till förvaring av fiskeredskap och saltkärl. Här inne saltades också strömmingen. Tittar man längs ytterväggen på den gamla boden, ser man än idag salt tränga fram ur timmerväggen närmast marken. Peter går runt boden och pekar på spåren från den gamla tiden.

Arbetslaget får anpassa sig lite efter vädret och helgdagar, annars lunkar arbetet på. Om inget annat tillstöter står Saltboden klar till våren 2018, för att sen kunna tåla både sol, vind och vatten. Det gäller att bygga med hållbarhet och bevara det gamla med vördnad och respekt.

Med anor från 1750

Plats: Stångören, Norra Tullportsgatan/Strandvägen i Östhammar.

Användning: Förvaring av fiskeredskap och saltkärl. Här inne saltades även strömming.

Pågående projekt: Renovering av tak.

Nuvarande ägare: Föreningen Allmogebåtar arbetslag Norra Roslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om