Under en tid har socialförvaltningen fört samtal med Samhall om samverkan för servicetjänster som i dag utförs av hemtjänstpersonal. Nu har man tecknat avtal om ett projekt som inleds i mars och går ut på att Samhalls personal tar över städ, inköp och tvätt. Sistnämnda verksamhet ska ske i källaren på Solgården i Östhammar.
– Projektet ska finansieras inom socialnämndens budgetram, i huvudsak genom att vi drar ned på antalet vikarietimmar, säger socialchef Kenneth Lindholm.
Hur påverkas hemtjänstpersonalen i övrigt?
– Det blir inga uppsägningar. Däremot kan det hända att man får vara beredd på att ha tjänst både inom hemtjänst och på särskilt boende, säger Kenneth Lindholm.
Han menar att förändringen medför ökad kvalitet inom servicetjänster för brukarna och att personalförsörjningen inom vård- och omsorg samtidigt tryggas.
– Hundra vårdbiträden i kommunen har validerats som undersköterskor efter att ha genomgått utbildning de senaste åren. Vårdpersonalen får genom det här jobba mer med det som man faktiskt är utbildad till, och det blir även lättare för oss att rekrytera.
Projektperioden är på 19 månader, till utgången av år 2016.
– Vi har kollat upp att vi kan göra det här inom lagens ramar. Innan perioden är över ska vi göra en utvärdering om vi ska ta tillbaka servicetjänsterna internt eller fortsätta externt. I så fall görs en upphandling enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, säger Kenneth Lindholm.
För brukarna inom kommunens hemtjänst innebär förändringen att andra personer än tidigare sköter städ, tvätt och inhandling av matvaror. Samtidigt fortsätter hemtjänstpersonalen att göra vård- och omsorgsinsatser som tidigare.
Betyder den här förändringen att det blir fler transporter och resor till och från brukarna runt om i kommunen?
– Det kan bli en del extra resor, men på Samhall är man duktig på logistik och man har redan den här typen av uppdrag i andra kommuner, säger Kenneth Lindholm.
Distriktschefen Laila Johnsson vid Samhall är glad över avtalet.
– Det här betyder 14-15 heltidstjänster för oss inom Östhammars kommun.
I Östhammar har Samhall i dag strax under 40 anställda. Företaget avvecklar som UNT skrivit plastproduktionen på Hantverksvägen av lönsamhetsskäl och fortsätter enbart med förpacknings- och monteringsjobb för kunders räkning. Nu ska en del av de anställda få praktik och utbildning inför de nya arbetsuppgifterna. Matchning och medarbetarnas olika förutsättningar avgör vem som får jobba med vad.
– Vi har den här typen av uppdrag på andra håll i landet, så våra medarbetare kommer att vara väl förberedda, säger Laila Johnsson.