Parterna har enats om en rad prioriterade målområden. Det handlar både om krafttag för att hjälpa särskilda grupper på arbetsmarknaden och att tillgodose arbetsgivarnas behov (se faktaruta).
– Det har länge funnits behov av den här typen av överenskommelser. I stället för att hatta omkring med småsaker försöker vi ta ett bredare grepp över hela arbetsmarknadsområdet, säger Östhammars kommundirektör Peter Nyberg.
Östhammars kommun har en mycket låg arbetslöshet – endast 2,2 procent i oktober 2016 enligt Arbetsförmedlingen. Andelen öppet arbetslösa samt personer i program med aktivitetsstöd låg på 3,7 procent, vilket kan jämföras med 7,6 procent på nationell nivå. Men inom vissa grupper är arbetslösheten något högre – även om det är lägre än läns- och rikssnittet. Det gäller bland annat ungdomar (6,2 procent) och utrikes födda (13,8 procent). Samtidigt finns en rad lokala bristyrken i Östhammars kommun. Exempelvis hantverkare, svetsare, elektriker, ingenjörer, tekniker, lärare, kockar, djurskötare, förskollärare, socionomer och legitimerad personal inom vård och omsorg.
– Det är oerhört viktigt att vi gör vad vi kan för att stötta unga, funktionsnedsatta och nyanlända så att de kommer in på den lokala arbetsmarknaden. Men det är lika viktigt att vi kan tillgodose näringslivets behov och att vi kan kompetensförsörja oss själva i framtiden så att inte bristen på arbetskraft blir tillväxtdämpande för oss, säger Peter Nyberg.
Strategierna för att nå målen är flera. Bland annat handlar det om att ge information till arbetsgivare om vilka arbetsmarknadspolitiska stöd som finns, att årligen arrangera arbetsmarknadsdagar för alla gymnasieelever, att samplanera utbildningar inom bristyrken och att samrekrytera för att underlätta för par eller familjer som väljer att flytta till Östhammars kommun. Även för nyanlända och för personer med särskilt behov av stöd nämns en rad insatser som ska öppna dörrar till praktik och jobb. Målen som satts upp ska utvärderas årligen.
Peter Nyberg medger att det är svårt att veta hur stor betydelse insatserna får för utvecklingen på den lokala arbetsmarknaden.
– Konjunkturutvecklingen betyder enormt mycket för det privata näringslivet och den lokala arbetsmarknaden, och det kan finnas statliga och nationella beslut som har betydligt större påverkan. Men vi måste jobba med de delar där vi ser att det finns lokala behov och där vi kan vara med och förbättra.
En styrgrupp ansvarar för att överenskommelsen sprids och förankras internt.