Silvia har blivit mamma

Gråsälen Silvia från Forsmark i Norduppland har blivit mamma.– Det här är en riktig solskenshistoria, säger forskaren Anna Roos.

Silvia på en bild från 2004 med satellitsändare på huvudet. Bilden togs strax innan hon släpptes ut i havet i Skåne

Silvia på en bild från 2004 med satellitsändare på huvudet. Bilden togs strax innan hon släpptes ut i havet i Skåne

Foto: Anna Roos

Östhammar2016-03-14 19:27

För tolv år sedan började Silvia sitt sälliv i avelshägnet i Forsmark vid den norduppländska kusten. Efter bara en månad släpptes hon ut i Östersjön vid Måkläppen i Skåne. I fredags i förra veckan fick miljögiftsforskaren Anna Roos syn på Silvia och hennes kut vid den karga stranden på Ölands södra udde. Tipset kom från fågelskådare som i kikaren kunde se att sälen hade en märkning och därför hörde av sig till Naturhistoriska riksmuseet.

– Jag blev rörd. Jag har ju jobbat väldigt nära de här sälarna och det var roligt att se hur lik Silvia var sin egen mamma både till utseende och beteende – en mycket engagerad och ”pysslig” mamma, säger Anna Roos i ett pressmeddelande från Naturhistoriska.

Hon ansvarade under många år för avelsprojektet i Forsmark som inleddes 1980 i syfte att säkra gråsälens existens i Östersjön. Då var antalet gråsälar nere i 4 000 djur. Majoriteten av honorna var sterila främst på grund av miljögiftet PCB.

Totalt sattes 31 kutar ut för att stärka populationerna i södra Östersjön. 2006 hade stammen återhämtat sig och projektet i Forsmark kunde läggas ned. I dag finns fler än 30 000 gråsälar i Östersjön.

– Det som räddade sälarna i Östersjön var framför allt förbudet mot PCB, att jakten stoppades och att man inrättade sälskyddsområden. Lokalt kan även utsättningarna av friska kutar ha haft stor betydelse, säger Anna Roos.

För flera år sedan rapporterade UNT om sälarna vid Forsmark. Bland annat om Skygge Nils.

LÄS MER: Skygge Nils flyttar till Polen

LÄS MER: Bara en sälkut kvar i hägnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om