Skarpt läge för SKB-ansökan

Nu inleds sakgranskningen av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar av kärnbränsle i Forsmark.

Slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall 50 meter ner i Forsmarks bergrum kan få sällskap av ett kärnbränsleförvar cirka 500 meter under markytan, om SKB:s planer blir verklighet.  I vår inleder myndigheterna sakprövningen av kärnbränslebolagets ansökan.

Slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall 50 meter ner i Forsmarks bergrum kan få sällskap av ett kärnbränsleförvar cirka 500 meter under markytan, om SKB:s planer blir verklighet. I vår inleder myndigheterna sakprövningen av kärnbränslebolagets ansökan.

Foto: Hans E Ericson

Östhammar2016-01-29 11:05

Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) kungjorde på fredagen Svensk Kärnbränslehanterings, SKB:s, ansökan som lämnades in år 2011. Ansökan enligt miljöbalken kommer att skickas på remiss till berörda myndigheter, organisationer och sakägare. I slutet av året är huvudförhandlingen inplanerad.

SSM ska som expertmyndighet yttra sig till domstolen, och dessutom gör SSM en egen prövning enligt kärntekniklagen.

– Allmänheten ges nu möjlighet att lämna sina synpunkter på de ansökningar som vi har tagit emot från Svensk Kärnbränslehantering. Vi kommer att hantera synpunkterna inom ramen för vårt remissförfarande och innan vi yttrar oss till regeringen under 2017, säger Ansi Gerhardsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Med kungörelsen ges nu allmänhet och andra intressenter möjlighet att fram till och med den 30 april lämna sina synpunkter på ansökningarna som även rör inkapslingsanläggning i anslutning till mellanlagret för använt kärnbränsle (Clab) i Oskarshamns kommun.

Miljörörelsen har uttryckt kritik för att ansökningarna kungörs i nuläget. Bland annat ser man frågetecken kring kvaliteten på MKB:n och hur pass mycket mark- och miljödomstolen kommer att gå in på strålsäkerhetsfrågorna som ingår i SSM:s prövning. Enligt miljörörelsens uppfattning är platsen som är vald av SKB dålig för den valda metoden.

– Från vår sida hade vi också önskat att domstolen tittat lite mer på de yrkanden om kompletteringar som inkommit, sade Johan Swahn vid Miljörörelsens kärnavfallsgranskning till UNT i december efter att myndighetens beslut om kungörelse tagits.

SSM har i en preliminär granskningsrapport i fjol sagt att Forsmarks bergrum är den mest lämpliga platsen av de områden som kärnbränslebolaget undersökt. Yttranden från både miljödomstolen och SSM kommer att skickas till regeringen, enligt planen under första halvåret år 2017. Innan regeringen fattar sitt beslut kommer man att tillfråga Östhammars kommun som har vetorätt när det gäller kärnbränsleförvar i Forsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om