Forsmarks skola deltar just nu i en internationell skoltävling i programmering. Under en knapp timme besvarar eleverna uppgifter via paddor och datorer.
– Det var svårt att besvara vissa frågor, de var konstigt formulerade. Och under tidspress, säger Felicia Eriksson, elev på Forsmarks skola.
Det handlar om olika typer av uteslutning och optimering.
– En fråga handlade om att komma från en ö till en annan genom att korsa så få broar som möjligt. Vissa fick man bara korsa två gånger, och andra kostade pengar, säger Alexander Ström, elev.
För de flesta är det första programmeringstävlingen de deltar i, och ingen av dem har hört talas om begreppet ”coderdojo”. Men det har deras lärare Fredrik Jansson.
– Det är nästan som en fritidsgård. Man tar med eller lånar en dator, sedan finns volontärer som hjälper till. Man kanske vill göra en enkel hemsida eller något spel, säger han.
Deltagarna behöver inte kunna något om programmering från början.
– Man brukar använda ett programmeringsspråk som heter Python, det är bra för de tidigare åldrarna.
Liknande träffar sker i andra svenska städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Och i våras skrev Fredrik Jansson ett medborgarförslag om att skapa förutsättningar för programmeringsträffar för unga i Östhammars kommun. Nu har kommunen nappat, och fritidskontoret ska föreslå en plan för hur det kan bli verklighet.
– Det här kom som ett brev på posten. Vi kan koppla ihop det till Storbrunn dit även ungdomsgården flyttar i vår, säger kultur- och fritidschef Lena Hellström.
Förhoppningen är att kunna dra igång verksamheten till våren.
– Oavsett hur det blir med medborgarförslaget så tänkte jag att några av våra elever ska vara volontärer, så kan andra ungdomar komma och lära sig programmera under lediga former. Det ska vara kontinuerliga träffar, kanske varannan vecka, säger Fredrik Jansson
Han tycker att svenska skolor borde få upp ögonen mer för att programmering.
– Storbritannien och Estland har infört det obligatorisk i undervisningen. Både Europa och USA kommer att sakna programmerare i yrkeslivet framöver, säger han.
Är det ett sätt att få fler Forsmarkselever?
– Det primära är att få upp intresset generellt, men en bra bieffekt kan vara att man får upp ögonen för oss på Forsmark, om man säger så.
cinna.gardenfors@unt.se