Skolorna kan få övervakningskameror inomhus

Styret i Östhammar vill göra det möjligt att sätta upp övervakningskameror inomhus på skolor. Anledningen är att stävja brottslighet.

Det politiska styret i Östhammar vill ge enskilda skolor möjlighet att sätta upp övervakningskameror för att stävja brottslighet.

Det politiska styret i Östhammar vill ge enskilda skolor möjlighet att sätta upp övervakningskameror för att stävja brottslighet.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Östhammar2023-07-14 16:30

Kommunen har aldrig tidigare använt övervakningskameror inne på skolor eller förskolor, men nu kan det alltså bli möjligt. Upprinnelsen till detta är en förfrågan från polisen.

– Frågan dök upp och därför tog vi beslut om att utreda den, säger Christina Stenhammar, chef för sektor bildning.

I utredningen kommer kommunen fram till att man inte kan sätta upp kameror enbart i förebyggande syfte utan att det måste finnas ett reellt problem på platsen ifråga. Motivet till att kameraövervaka ska primärt vara att förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på en brottsutsatt plats.

– Vi har haft problem med skadegörelse på någon skola. På en annan ort i kommunen vet vi att det förekommit missbruk bland ungdomar. Vi har, vad vi vet, inte haft droger i skolan, men om det uppstår ett behov av kameraövervakning vill vi vara förberedda, säger Christina Stenhammar.

undefined
Christina Stenhammar, chef för sektor bildning, säger att utredningen visar att det skulle vara möjligt att sätta upp kameror, men påtalar att det inte finns något exempel nu där det skulle vara aktuellt.

I utredningen kommer kommunen fram till att övervakning kan göra intrång i barn och ungas personliga integritet och att varje beslut om att faktiskt använda kameror måste prövas enskilt.

Socialdemokraterna och Centerpartiet är kritiska. När frågan nyligen behandlades av barn- och utbildningsnämnden yrkade oppositionen på att kameraövervakning inte ska tillåtas på kommunens skolor. Partierna anser att det är viktigare att värna barnens och personalens integritet.

– Vi befinner oss inte i ett läge i kommunen där kameraövervakning är nödvändigt. Vi har ett arbete kvar att göra när det kommer till det förebyggande arbetet. Det kan exempelvis handla om att stärka samarbetet med polisen och utöka deras närvaro och informationsinsatserna i skolorna. Att bara sätta upp kameror kan leda till fler negativa konsekvenser för våra elever. Barn och unga måste känna att de kan vända sig till en vuxen om de har problem, inte enbart känna sig övervakade, säger Josefine Nilsson (C).

undefined
Josefine Nilsson (C), gruppledare för Centerpartiet, och tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är starkt kritisk mot majoritetens förslag.

Barn- och utbildningsnämnden har efter kritiken beslutat att frågan ska utredas på nytt där kriterier ska tas fram för vad som ska gälla för kameraövervakning på skolor. 

– Det handlar inte om att vi ska sätta upp kameror på varenda skola. I den bästa av världar kommer inte en enda kamera att sättas upp. Men om det uppstår problematik som skulle kunna stävjas av kameror vill vi ha den möjligheten, säger Christina Williamsson Liw (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

undefined
Christina Williamsson Liw (M) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Hon säger att beslutet främst handlar om att ge rektorerna möjlighet att sätta upp kameror om behov skulle uppstå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!