Agnetha Fredin, ordförande i Riksföreningen för skolsköterskor, säger till UNT att hon inte hört talas om att en skola gjort så tidigare.
– Nej, aldrig. Det är en väldig skillnad på en undersköterska som har tre års gymnasieutbildning och en specialistsjuksköterska som har fyra eller 4,5 års högskoleutbildning.
Skolans rektor Christer Ström säger till UNT att man agerat som man gjort för elevernas skull.
– Genom det avtal vi har med kommunen ansvarar de för elevhälsa och studie- och yrkesvägledare. Vi köper tjänsterna av dem. Men på grund av resursbrist stod Forsmarks skola utan både kurator, skolsköterska och studie- och yrkesvägledare inför höstterminen. För elevernas bästa kände vi oss tvungna att agera, även om det inte var vår uppgift.
Skolan fick tag på en studie- och yrkesvägledare de timmar som krävdes och man anställde också en undersköterska som skolsköterska i höstas.
– Jag är väl medveten om begränsningen i det hela och undersköterskan har inte gjort några medicinska insatser, utan mer fungerat som rådgivare och haft samtal med eleverna. Vid behov har planen varit att skicka elever till vårdcentral eller sjukhus.
Är det lämpligt att kalla en undersköterska för skolsköterska?
– Vårdförbundet tyckte inte det, och jag kan hålla med i och för sig. Men problemet är att det inte är stadgat vad den här yrkesgruppen ska ha för bakgrund, säger Christer Ström.
Efter fackliga förhandlingar med Vårdförbundet ändrade skolan nyligen titeln på den anställda till elevstödjare. Personen jobbar kvar på skolan fram till jul.
– Vi har gjort allt med tanke på att eleverna ska få den stöttning, den hjälp och de råd som de behöver. Den före detta skolsköterskan som nu är elevstödjare är de också mycket nöjda med, säger Christer Ström.
Agnetha Fredin beklagar att det inte finns några skrivningar vare sig i lagtext eller i vägledande dokument om vilken bakgrund en skolsköterska ska ha.
– Begreppet skolsköterska är ingen yrkesskyddad titel. Vi har gjort en skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg och till Skolinspektionen för att myndigheterna ska tydliggöra vilken kompetens som avses när man skriver skolsköterska.
Brevet från Riksföreningen för skolsköterskor har också skickats till utbildningsdepartementet och socialdepartementet. Agnetha Fredin anser att det vore fel om skolor kan ersätta en specialistutbildad sjuksköterska med en undersköterska.
– Skolsköterskan är den inom elevhälsoteamet som har den medicinska kompetensen. Det är så mycket av yrket som handlar om att hantera journaler, göra bedömningar och utföra medicinska insatser. Den kompetensen har man inte som undersköterska.