Strax efter klockan 09 anlände den självutnämnda sopdrottningen Bella Nilsson – i höga klackar och vit kostym.
Huvudpersonen i Think Pink-skandalen slängde sin vita kappa på en av de gröna sofforna utanför sal 28 i Attunda tingsrätt. Hon småpratade med de medåtalade och tog av sig solglasögonen för att bättra på läppstiftet.
– Ny vecka – nya åtalspunkter, konstaterade rådmannen Niklas Schüllerqvist när han inledde dagens huvudförhandling och fortsatte:
– Det har blivit dags för Dannemora och det är faktiskt den näst sista åtalspunkten. Det är väl värt att fira ... eller i alla fall uppmärksamma.
Tisdagen var dag 67 i den största miljöbrottsrättegången i svensk historia. Sammanlagt elva personer är åtalade för grova miljöbrott kopplade till företaget Think Pink.
Enligt åklagarna tog företrädarna för bolaget på sig att ta hand och sortera avfall, främst från byggarbetsplatser. Men i stället samlades avfallet i stora högar på ett 20-tal platser i landet.
I Dannemora finns flera högar med tusentals ton avfall som innehåller allt från plast, sten och metall till trä, glas och betong.
Christer Lindqvist, vd för Grangex som äger marken i Dannemora, vittnade under tisdagen.
När avfallsverksamheten pågick, sommaren 2020, hade han precis tagit över gruvbolaget. Christer Lindqvist försökte själv ta reda på vad det egentligen var för verksamhet som pågick inne på området.
Det var svårt, eftersom bolaget som sökt tillstånd för verksamheten hos kommunen inte fanns på riktigt.
– Till slut låste jag grindarna och krävde att få veta vilka jag egentligen hade på området, sade Christer Lindqvist i sitt förhör.
Efter att ha gjort det fick markägaren till ett avtal med Think Pink där bolaget tog på sig att föra ut lika mycket avfall som de förde in – ett avtal som Bella Nilsson skrev under.
Det avtalet är ett av åklagarnas bevis som kopplar sophögarna till Bella Nilsson, hennes exmake Thomas Nilsson och de andra företrädarna för Think Pink.
Ett annat bevis som åklagarna visade upp är en faktura från Östhammars kommun som hittades i en väska i samband med att Bella Nilsson greps av polis.
De åtalade nekar alla till brott och menar att de är utsatta för en häxjakt. När Think Pink öppnade sin verksamhet i Dannemora hade rapporteringen om bolagets anläggningar och att allt inte stod rätt till med verksamheten börjat.
Det var därför de öppnade bolaget under det påhittade bolagsnamnet Österby Återvinning, sade Thomas Nilsson under sitt förhör.
På åklagarnas frågor om varför de valde att ha verksamhet i just Dannemora svarade Thomas Nilsson:
– Vi behövde ett bra ställe för sortering och det stället såg bra ut, sade Thomas Nilsson.
Tanken var hela tiden att avfallet skulle sorteras och hanteras, bland annat genom att säljas till Vattenfalls värmeverk i Uppsala, enligt de åtalade.
De säger att alla skyddsåtgärder fanns på plats och att verksamheten aldrig innebar några risker för människor eller miljö.
Bella Nilsson berättade under rättegången att hon inte hade någon närmare insyn i verksamheten på platsen utan enbart godkände etableringen och såg till att hyrorna betalades.
– Jag har aldrig varit i Dannemora, sade Bella Nilsson i sitt förhör.
Bella Nilsson var heller inte intresserad av att prata med några journalister i samband med rättegången.
– Det är en häxjakt, ropade hon i korridoren, varpå hennes försvarsadvokat sade åt henne att "hon inte ska skrika".