Sundbergs buss har kört eleverna på Forsmarks skola mellan elevhemmet i Gimo och bruket i flera år. Dagligen har bolagets förare kört två turer på morgonen, och två turer på kvällen. Men efter vårterminen kan det vara slut.
– Det drabbar oss ganska hårt faktiskt, säger ägaren Åke Sundberg.
Inklusive Åke Sundberg har bolaget fem förare i dag. Om Formarks Kraftgrupp (FKA) går vidare med nedläggningsplanerna kommer Sundbergs bara att ha behov av två förare för arrangerade resor.
– Företaget kommer väl att leva vidare. Men det blir värre för dem som jobbar och inte har något jobb kvar sedan, säger Åke Sundberg som för egen del tänker sälja bolaget och gå i pension rätt snart.
På Forsmarks värdshus har FKA:s inriktningsbeslut dämpat stämningen, även om värdshuset inte haft skolans elever som kunder.
– Det blir väldigt dött på bruket. Varje dag har vi sett mellan 80 och 100 elever röra sig här. De äter i en egen matsal med mat som levereras från ISS, säger krögaren Susanne Falk.
Hon förstår inte hur FKA tänker med skolnedläggningen.
– Jag tror inte att det ligger så mycket pengar i det här för Vattenfall och Forsmark på det stora hela. Kärnkraftverket ska leva vidare i 35 år till och de kommer ha behov av både processtekniker och annan spetskompetens.
Någon samlad statistik över påfyllningen av elever från Forsmarks skola till kärnkraftverket har UNT inte fått ta del av. Men enligt Berit Andersson i FKA:s ledningsgrupp har det minskat rejält.
– Det har varit under en handfull per år de senaste fem eller tio åren. När skolan startade för snart 30 år sedan var det nästa hela elevkullar. Det här året var det två elever.