På onsdagen hölls ett seminarium med titeln "Små kommuner och stora företag – betydelsen av kommunala strategier för regional ekonomisk hållbarhet". Projektet är utvecklat inom Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet. Några av slutsatserna som forskarna Kristina Westermark och Brita Hermelin dragit av Östhammarsstudien kom inte som någon stor överraskning för åhörarna i SKB:s hörsal. Det finns ett tydligt ömsesidigt beroende mellan kommunen och storföretagen, och samverkan handlar i hög utsträckning om utbildning: teknikcollege lyftes fram som exempel på hur näringslivets behov av kompetent arbetskraft påverkar kommunens gymnasieutbildningar.
Brita Hermelin nämnde också ett antal områden där Östhammars kommun sticker ut.
– Av alla män som har sin anställning i Östhammars kommun är det 92 procent som arbetar i privat sektor. För kvinnor handlar det om 48 procent, så det är väldigt könssegregerat.
Utbildningsnivån är också lägre i Östhammars kommun jämfört med riket. Bland män som bor i kommunen har endast 8 procent högskoleutbildning, sade Brita Hermelin.
– Men det följer ett strukturellt mönster, många kommuner i den här storleken har den här nivån och det är inget att bli indignerad över vill jag markera.
Storföretagens dominans "både geografiskt och mentalt" lyftes fram av Kristina Westermark, liksom den stora inpendlingen. Bland utmaningarna som kommunen står inför nämndes både infrastruktur, flerkärnigheten (fem större tätorter i en liten kommun) samt könsstrukturen och bristen på bredd i näringslivet.