Startskott för intensiv geologidebatt
När geologerna samlades på tisdagen i Uppsala för sitt årliga möte fanns för första gången SKB med som huvudsponsor. Detta i och med arbetet i Forsmark om en eventuell djupförvaring av kärnavfall.
- I första hand skall vi informera om de geologiska undersökningar vi bedriver i bland annat Forsmark. Men vi vill ju också se till att vi ligger i forskningsfronten. Det kan ju dyka upp något nytt här, säger Leif Stenberg, geofysiker på SKB i Oskarshamn.
Två platser i Sverige är aktuella för djupförvar av kärnbränsle, dels Forsmark i Östhammars kommun samt Oskarshamn. I Forsmark har man redan borrat fyra stycken kilometerdjupa kärnborrhål och ytterliga två förbereds just nu. Resultatet är enligt Leif Stenberg, hittills positivt.
- Det har varit övervägande bra resultat i Forsmark. Det är bra berg och få sprickor i den typen av granit som finns i området.
Kärnavfallets placering kommer att bli på ett djup mellan 400 och 600 meter. I de platsundersökningar som görs ingår också bland annat att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning. Hur djur och natur reagerar på borrningarna. Bland annat är det så att provborrningarna ger en ökat salthalt i naturen.
- Vi inventerar växter och djur och hittills ser det bra ut även där. Både i Oskarshamn och i Forsmark.
Sammanlagt skall ett 20-tal kärnborrhål, med djup på mellan 600 och 1000 meter, borras i Forsmark samt ett 60-tal hammarborrhål där djupet ligger på 100 till 200 meter. År 2007 skall SKB lämna in sin preliminära säkerhetsbedömning av de båda platserna.
Fotnot: I UNT:s lördagsbilaga, nu på lördag, kommer ett längre reportage om SKB:s arbete kring djupförvaring av kärnavfall i Oskarshamn och i Forsmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!