Stor vattenbrist i Österbybruk

Vattenbristen i Österbybruk gör att tankbilar gått i skytteltrafik från Gimo under hösten. Snart står kommunen vid ett vägskäl.

Malin Kingfeldt uppmanar invånarna i Österbybruk att spara på dropparna och hon har också en vädjan:
– Släng inte skräp vid vattentäkterna om det är stängt på återvinningsstationen.

Malin Kingfeldt uppmanar invånarna i Österbybruk att spara på dropparna och hon har också en vädjan: – Släng inte skräp vid vattentäkterna om det är stängt på återvinningsstationen.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-12-02 10:00

Varför läget är värre i Österbybruk än på andra ställen är en komplex fråga.

– Det var två eller tre år sedan som det snöade ordentligt på vintern. Förra året hade vi ingen riktig snösmältning och det har inte heller regnat tillräckligt mycket, säger Malin Kingfeldt som är VA-ingenjör vid tekniska kontoret på Östhammars kommun.

Hon nämner att Dannemorasjön inte har så höga nivåer och att tidigare uppskattningar som gjorts på 1970-talet om hur mycket vatten man kan få upp från befintliga vattentäkter varit för optimistiska. Runt år 2000 sattes en ny brunn. Men det visade sig att vattenkvaliteten inte var den bästa. Åsen som går genom delar av Österbybruk, Film, Dannemora och vidare mot Skyttorp har dessutom inte så hög kapacitet.

– Det är inte som Uppsalaåsen, säger Malin Kingfeldt.

Kommunen har nu tagit hjälp av konsulter och använder sig också av kartor från SGU, Sveriges geologiska undersökningar, för att hitta mer vatten. Provborrningar som gjorts i ett område vid Kyrkholmen norr om Dannemorasjön visar på ganska bra vattenkvalitet.

– Nästa steg i januari är att sätta en provpumpningsbrunn och provpumpa för att se vilken kapacitet man har på det läge man funnit. Man måste se både till kvaliteten och hur mycket vatten man kan ta upp. Det räcker inte att det är en ficka som står med vatten, vi vill hitta åsmaterial och det är vad vi har jobbat efter nu.

Det har spekulerats i om uppumpningen av stora mängder vatten från Dannemoragruvan för några år sedan kan ha bidragit till att vattentäkterna i Österbybruk börjat sina. Men Malin Kingfeldt säger att det inte finns några bevis för det.

– Man kan tänka sig att det är så, men vi har inga belägg för det svart på vitt. Gruvan var ju i drift till år 1992 och då hade man tillräckligt med vatten.

Om provpumpningarna visar att kapaciteten vid Kyrkholmen är låg står kommunen vid ett vägskäl. VA-verket i Österbybruk behöver renoveras för ett antal miljoner kronor och att satsa större belopp utan att det finns färskvatten i området vore att kasta pengarna i sjön. Ett alternativ är att kommunen köper vatten av någon grannkommun, troligen Tierp eller Uppsala, och att en vattenledning byggs till Österbybruk. Sådana samtal har redan börjat föras, säger Malin Kingfeldt.

Tankbilar tillfällig lösning

Östhammars kommun har i omgångar uppmanat kommuninvånarna i både Alunda och Österbybruk till sparsamhet med färskvattnet. Störst är vattenbristen i Österbybruk. Under hösten har tankbilar kört i skytteltrafik främst från Gimo, periodvis med 50 till 100 kubikmeter vatten om dagen. Vad det kostat är oklart, men VA-chefen Roy Andersson säger att VA-verkets budget ändå ser ut att hålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om