Räddningstjänsten i Östhammar ska omorganiseras efter beslut i räddningsnämnden för Uppsala, Tierp och Östhammar. Förändringen innebär att man går från dagens två heltidsbrandmän och tre beredskapsbrandmän (deltidare) till att ha fem beredskapbrandmän året runt, kompletterat med tre heltidsbrandmän dagtid.
Men det kräver att deltidsbrandmän finns att tillgå. Vid en första träff på Östhammars brandstation nyligen dök bara fem sökande upp.
– De testade sin fysiska förmåga och jag tror att alla fem klarade de krav som vi har. Men jag vet att det fanns frågetecken om var de bor och jobbar. Vi undersöker det här vidare, säger Anders Ahlström som är brandförsvarschef.
Enligt uppgift till UNT är det osäkert om någon av de fem sökande - med tanke på deras ordinarie jobb och bostadsort - skulle kunna rycka ut från brandstationen inom sju minuter efter ett larm. Anders Ahlström är ändå hoppfull och betonar att rekryteringen precis har inletts.
– Det här är ett långsiktigt åtagande, och vi fortsätter leta genom företagskontakter och presentationer på Östhammars kommuns olika förvaltningar. Vi siktar även på att vara med och synas på skyltsöndagen så att att fler inser att det finns möjlighet att bidra till samhället.
Han menar att folk många gånger har fel uppfattning om vad det innebär att jobba som beredskapsbrandman.
– Bilden att det är en stor och stark man som ska rädda personer i nöd stämmer inte. I verkligheten skickar vi ut en grupp som ska lösa uppgiften och där platsar både män och kvinnor, säger Anders Ahlström.
De heltidsbrandmän som i dag jobbar i skift kan rycka ut inom 90 sekunder dygnet runt. Beredskapsstyrkan kan rycka ut inom sju minuter.
Är inte det en försämring för kommunens största ort?
– Det är klart att ju närmare brandstationen man bor, desto bättre är det. Men förändringen innebär att det är minst fem, och upp till tio, medarbetare som rycker ut. Vårt mål är att två av dessa ska kunna rycka ut inom cirka två minuter.
Anders Ahlström tillägger att det vid brandstationerna i Alunda, Gimo, Österbybruk och Öregrund enbart finns beredskapspersonal.
– Vi är mycket stolta över dem och de fina insatser som de gör, säger Anders Ahlström.
Lennart Owenius (M) sitter med i räddningsnämnden. Han hoppas att rekryteringen ska bära frukt inom ett par år.
– Jag har bott här länge och vet att det inte är så lätt att få tag på folk som både bor och jobbar inom rimligt avstånd. Men vi ska inte kasta in handduken ännu.