Privatpersoner och företagare på landsbygden i Östhammars kommun berörs när Telia den 30 november stänger delar av det äldre kopparnätet som inte längre anses driftsäkert.
Som UNT skrivit handlar det om 1 300 hushåll och företag som blir av med sin fasta telefoni, och även internet via adsl. Telia har lovat att man ska hjälpa alla berörda att hitta likvärdiga alternativ – telefoni och bredband via mobilnätet – som passar i varje enskilt fall utan att kostnaden blir högre än i dag.
Men att förändringen genomförs redan i höst får kritik. Flera fiberprojekt är på gång i Östhammars kommun och om Telia skulle vänta i ett par år skulle många på landsbygden ha fiber fram till huset. De skulle i så fall slippa de mobila lösningar som Telia och andra leverantörer nu kommer att erbjuda.
– Det som jag tycker är mest idiotiskt är att Telia agerar så fyrkantigt. Här har vi flera fiberprojekt som vi vet kommer att vara färdiga år 2017, varför kan Telia inte vänta in dem? Det kan väl inte vara så att kopparnätet bryter ihop den 30 november i år, frågar sig Camilla Strandman som är bredbandssamordnare på SKB näringslivsutveckling i Östhammar.
Även Östhammars kommun har flera gånger försökt förmå Telia att skjuta upp projektet.
– I vår kommun ser vi ganska goda förutsättningar för en fiberutbyggnad även i de glesbefolkade delarna. Då tycker vi inte att det känns som en bra tajming att Telia gör så här, säger kommunchef Peter Nyberg.
I maj ska berörda kunder i Östhammars kommun få information, säger Roija Rafii som är pressansvarig på Telia.
– Totalt berörda kunder i landet under hösten 2016 är cirka 9 000. Siffran sjunker hela tiden eftersom många kunder lämnar kopparnätet och går över till fiber eller mobilt.
Fiberutbyggnaden pågår som bäst på många håll. Varför kan ni inte vänta ett par år?
– Det vore direkt oansvarigt att vänta med de här moderniseringarna. Vi ser dessutom att för många kommuner har den här informationen blivit ett incitament att driva på utbyggnaden av fiber. Det nationella bredbandsmålet är ju en viktig drivkraft för många kommuner.
Telia sätter press, ska man se det så?
– Jag skulle mer se det som att vi inte kan vänta med att gå över till modernare teknik. Det finns områden där kopparnätet absolut inte går att laga, då är det positivt om alla kan gå över hand i hand till digitala nät som är framtids- och driftsäkra.
Camilla Strandman tvivlar på att de mobila lösningarna kommer att fungera för alla. Hon misstänker att Telia agerar som man gör för att tjäna pengar på en konkurrensutsatt marknad.
– Man försöker få in kunderna i sitt mobila nät i stället för att hitta andra lösningar.