Trettio år med historiska roddtag

Ro, ro, ro – ja det har Gräsö skötbåtsförening gjort i tre decennier för att hylla gamla fiskare. I sommar firar tävlingen Gräsö runt 30 år.

Thomas Rosen, Roger Hallerström, Sven Myhrberg och Kalle Mihlberg i Doris af Gräsö.

Thomas Rosen, Roger Hallerström, Sven Myhrberg och Kalle Mihlberg i Doris af Gräsö.

Foto: Kristoffer Olofsson

Östhammar2016-06-22 13:00

– Och här har du Doris af Gräsö, säger Kalle Mihlberg, ordförande i Gräsö skötbåtsförening.

Han lägger en hand på båten och flyttar några åror så att de fem sittplatserna blir tydliga.

– Två sitter i aktern, två i mitten och en i fören. Den här båten byggdes för fyra men vi har lagt till en plats, säger han.

UNT träffar roddlaget vid vattenbrynet precis intill hamnen där färjan från Öregrund lägger till. Solen har börjat söka sig ner mot horisonten och bildar en väg av hamrat guld längs den vilda vattenytan. I dag är det bara fyra av de fem vännerna som ska ut och träna. Den femte mannen i besättningen, Henry Myhrberg, blir kvar på land då han fått problem med ryggen efter förra veckans träningspass. Men när det är dags för Gräsö runt den första juli, då kommer han vara med oavsett. I år är det nämligen 30-års jubileum och denna gång är det Doris af Gräsös tur att vinna.

– Det är klart att det är lite speciellt i år. Det kommer vara närmare 17 båtar som tävlar och det brukar vara runt tio vanligtvis. Dessutom kommer det bli superspännande eftersom det åtminstone är tre båtar som är väldigt jämna och kan vinna, säger Kalle Mihlberg.

De fem vännerna har rott tillsammans i närmare 15 år och vunnit Gräsö runt flera gånger. Men nu var det tre år sedan de lyckades gå i land som segrare efter den 34 sjömil långa tävlingen.

– Jag sitter i fören och ser ju bakhuvudet på alla i båten – då sa jag det att ”det är värst vad gråhåriga alla har blivit”, säger Kalle och skrattar.

Samtliga konstaterar att de inte är yngst i startfältet och att tillströmningen av ungdomar har varit god. Intresset för tävlingen har nämligen varit ungefär detsamma under de 30 år som den arrangerats och på Gräsö är det något av en tradition.

– Många från Gräsö tycker nog att man ska ha rott Gräsö runt en gång i alla fall, konstaterar Kalle.

Men det är långt ifrån en enkel söndagsutflykt, tävlingsinslaget är tydligt och vinnarskallarna ger sig tillkänna, medger samtliga.

Gräsö Runt anordnas varje sommar av Gräsö skötbåtsförening och startades för att hedra de gamla strömmingsfiskarna som slet hårt runt ön. Tävlingen är uppdelad i fyra etapper under två dagar. Det tär på armar, axlar, rygg och händer.

– Vi vet att vi kommer vara trasiga efteråt det är mer en fråga om att hålla hela vägen runt, säger Henry Myhrberg.

När de går i mål på lördagen den 2 juli, trötta och utmattade, är det även släppdatum för föreningens första bok: ”Tiotusen årtag – att ro Gräsö runt”. Boken är skriven av Camilla Andersson, Ida Hörner och Mikael Pettersson som alla är verksamma inom föreningen. Tillsammans har de ägnat tre år åt research där de sammanfattat Gräsö skötbåtsförenings historia.

Och visst finns det en hel del att berätta. Förutom den traditionella tävlingen så kan den som vill gå in på detaljnivå och lyssna till historiens vingslag i takt med varje årtag. Ta bara båten Doris Af Gräsö. Kalle och hans roddlag såg den för första gången i slutet av 80-talet då den vann Postrodden över Ålandshav.

– Man sneglar ju alltid på de båtar som det går bra för och vi fastnade direkt. Den var helt otroligt snabb. Jag ägnade nästan 20 år åt att leta efter den, ringde runt bland flera personer och hittade den tillslut år 2010 hos en äldre man i Ekenäs i södra Finland. Så han bjöd över oss och vi spenderade en helg hos honom innan vi fick köpa den, säger Sven Myhrberg.

Det blir tyst kring båten, tankarna vandrar bort mot Finland. De hade kontakt i några år efter båtköpet och kunde glatt rapportera om sina framgångar. Men nu var det ett tag sedan de hörde av mannen från Ekenäs.

– Tänk att få ha med honom i båten någon gång, säger Kalle Mihlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om