Välfyllt torg vid 650-årsfirande

Rådhustorget var välfyllt när Östhammars 650-årsfirande och torgets nyinvigning sammanföll på söndagen.

Lisa Karm Togo från kultur- och fritidsförvaltningen i Östhammars kommun och konferencieren Johan Json Ljung, i samspråk vid nyinvigningen av Rådhustorget i Östhammar.

Lisa Karm Togo från kultur- och fritidsförvaltningen i Östhammars kommun och konferencieren Johan Json Ljung, i samspråk vid nyinvigningen av Rådhustorget i Östhammar.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2018-05-27 13:39

Hur gammalt urverket i Rådhustornet är förtäljdes inte vid firandet. Klockan passerade hursomhelst tolv utan att slå, vilket fick arrangörerna i Östhammars kommun att bli en smula nervösa. Men en 650-åring låter sig inte knäckas så lätt och firande blev det ändå. Landshövdingen, tyska ambassadören, kommunalråden och kultur- och fritidsnämndens ordförande höll tal, liksom konstnären Eva Fornåå som gjort de djurskulpturer som numera smyckar torget.

– Jag tycker att de är fantastiskt vackra, sa Östhammarsbon Lilian Johansson som UNT hann växla några ord med i publikhavet.

– Det är kul att kommunen satsar lite grand, och bjuder in invånarna på det här sättet, sa Östhammarsbon Martin Schreij.

Han fick medhåll av sambon Anna Rubertson som även hon gillade "nya" Rådhustorget med djurskulpturer, vattenfontän, bänkar och blomsterplanteringar.

– Det är kul att vi får Rådhustorget lite levande. Jag hoppas att trenden med att kalla det här för döda torget kan brytas, sa Anna Rubertson.

Talen, då? Den tyska ambassadören Hans-Jürgen Heimsoeth talade om samhörigheten mellan de två länderna. Bland annat återspeglas det genom att kung Albrekt av Mecklenburg, som förnyade Östhammars stadsprivilegier år 1368, kom från norra Tyskland.

– Det är en stor glädje för mig att vara inbjuden denna speciella dag. Östhammar är en av de äldsta städerna i Sverige och det här visar oss hur lång och sammanlänkad den svenska och den tyska historien är.

Hans-Jürgen Heimsoeth hade inte varit i Östhammar tidigare.

– Men nu vet jag att det är en mycket vacker stad med idyllisk småstadsprägel. Jag önskar staden allt det bästa på 650-årsdagen och hoppas att de fortsatta festligheterna blir lika soliga som dagens.

Landshövning Göran Enander lyfte i sitt tal fram den historiska dragkampen mellan Östhammar och Öregrund, Karl XII:s krigföring och rysshärjningarna år 1719 liksom fiske, handel och hantverk. Han talade varmt om stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader, om natur, turistnäring samt om utbyte mellan länder för att undvika krig och elände. Dessutom blickade han framåt och nämnde slutförvaret av kärnbränsle.

– Det är bra att ha perspektiv både bakåt och framåt. Genom att slå vakt om de värden som finns går staden en ljus framtid till mötes.

Artisten Mariette gästade också jubileumsfirandet och uppträdde på scenen. Dessutom blev det premiär för Östhammars ljudpromenad som vem som helst kan följa via sin mobiltelefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om