Vallonska scouter lär om valloninvandring

Ett tjugotal scouter från den vallonska delen av Belgien har tältat i Västland ett par veckor för att kunna upptäcka Sverige och lära sig mera om den uppländska vallonkulturen.

Scouterna bor på Ola Hidingssons mark. På hans mark finns ett gammalt upprustat gjuteri som scouterna besökt för att lära sig mera om den uppländska brukshistorien.

Scouterna bor på Ola Hidingssons mark. På hans mark finns ett gammalt upprustat gjuteri som scouterna besökt för att lära sig mera om den uppländska brukshistorien.

Foto: Kjell Sjöberg

Östhammar2018-07-26 21:00

I en skogsdunge bakom ladugården vid Ola Hildingssons gård i Västland, en dryg mil norr om Tierp, har scouterna från scoutkåren Sankt Jean Baptiste i Liège byggt sitt läger med fyra tält.

Att scouterna hamnade i Sverige har både en logisk men kanske även en lite historisk förklaring.

– Det är min dotter som bor i Belgien och är scout som hjälpt dem så att de hamnade här, berättar Ola Hildingsson.

Samuel Willmot-Akalt är en av ledarna för scoutgruppen. Han berättar att scouterna från Sankt Jean Baptiste brukar åka i väg på en långresa vart tredje år. Förra långresan gick till Skottland och nu är de alltså i Sverige.

– Tanken med de här resorna är att scouterna ska få nya kunskaper och lära känna nya miljöer samt få chansen att testa och pröva sina kunskaper som scouter. Den här miljön är lite extra speciell eftersom den har en historisk koppling till oss i och med att många valloner utvandrade hit, berättar Samuel Willmot-Akalt.

Ganska omgående när de kom till Sverige fick de testa sina scoutfärdigheter ordentligt.

– När vi kom till hit så åkte vi till Uppsala, där tog vi en buss mot Östhammar. På vägen mot Östhammar fick scouterna hoppa av bussen i tre grupper och sedan vandra mot lägret här i Västland, förklarar Simon Galloy, en annan av ledarna i gruppen.

Vandringen från Östhammarstrakten till Västland blev lång och innebar tre övernattningar i skogen. På vägen mot Västland passerade scouterna flera av brukssamhällena dit många av deras vallonska förfäder kom på 1600- och 1700-talen.

Vid ett av lägren i skogsdungen hittar vi de båda scouterna Louis Perez och Tom Berck som berättar att utvandringen av valloner till Sverige har en lite undanskymd plats i historieundervisningen i den belgiska skolan.

– Dels har vi varit på besök i Lövstabruk och så har det varit personer här och berättat om hur vallonerna kom hit och hjälpte till att bygga upp bruken. Så nu har vi de stora dragen klara för oss och förstår att våra förfäder verkligen hjälpte till här, säger Tom Berck.

Av gårdsägaren Ola Hildingsson har de också fått lära sig en del om den norduppländska historien.

På hans mark ligger Wesslands Gjuteri och mekaniska verkstad som från 1885 till 1953 var en underleverantör till de olika bruken i Norduppland.

När Ola Hildingsson köpte gården för åtta år sedan var gjuteriet nedgånget och mer eller mindre fallfärdigt.

– Vi stod då i valet och kvalet om vi skulle rusta eller riva. Vi bestämde oss för att rusta och nu försöker vi berätta historien om gjuteriet, förklarar Ola Hildingsson.

Nu visar Ola och hans fru Ingmor upp gjuteriet för den som är intresserad. För de vallonska scouterna från Liège blev besöket på gjuteriet ytterligare en insikt i hur brukslivet i norduppland kunde vara.

Gjuteriet i Västland

Gjuteriet grundades år 1885 av Carl-Gustaf Almér som ursprungligen kom från Linneryd i Småland. Efter Carl-Gustafs död drevs verkstaden vidare av sonen Per Almér fram till att det lades ner 1953.

På gjuteriet, som var en underleverantör till bruken i norduppland, tillverkades bland annat olika industrikomponenter.

I gjuteriets räkenskaper kan man se att bland att bruken i Karlholm och Strömsberg var kunder hos gjuteriet.

Källor: Gjuteriets räkenskapshandlingar, Ola Hildingsson, Upplandsmuseet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!