Vann kamp mot naturreservat
Efter två års kamp och en avslagen överklagan till regeringen, har familjen Andersson beviljats tillstånd att avverka släktens skog i Vamsta. Detta efter att länsstyrelsen oväntat har lagt ner försöket att bilda ett naturreservat av området.
—Kom så ska jag visa vilken fin avverkning de har gjort, och hela sällskapet vandrar upp mot kalhygget.
Nyckelbiotopområde
Det var i början av december 2002 som familjen Andersson skickade in en avverkningsansökan till Skogsvårdsstyrelsen, SVS. Åtta hektar av den nära hundra år gamla skogen skulle föryngringsavverkas. Ett samråd hölls med SVS där parterna kom överens om att spara ett nyckelbiotopområde som markägarna frivilligt har avsatt för naturvård. SVS gav därefter klartecken till avverkning. Men fem dagar innan de skulle sätta igång, kom ett brev från länsstyrelsen. Man hade funnit höga naturvärden på området och beslutat om avverkningsbeslut för 25 procent av skogsbeståndet. Där bildades ett interimistiskt reservat under en period på tre år då myndigheten skulle utreda om det borde bildas ett naturreservat.
Inga miljöhuliganer
—Jag blev förvånad och förbannad. Vi är inga miljöhuliganer, säger Lennart Andersson.
Ingen i familjen försörjer sig på skogsbruk. Skogsfastigheten har gått i arv i nio generationer och enligt familjen Andersson handlar det inte om avverkningsinkomster.
—Vi vill ju förvalta den här skogen för att lämna den vidare. Jag förstår inte varför länsstyrelsen inte kan visa ett större förtroende för oss, säger Ulla Andersson.
Lennart överklagade beslutet till regeringen med hjälp av juridiskt hjälp från LRF. Han anlitade också en biolog som kom fram till samma slutsats som SVS: skogen var produktionsskog.
Brist på resurser
Regeringen avslog överklagan, men förkortade tidsperioden för det interimistiska avverkningsbeslutet. Några dagar efter det att förbudet hade gått ut kom beskedet från länsstyrelsen: naturreservatsprojektet lades ned på grund av brist på ekonomiska och personella resurser. Enligt Lennart Eriksson, jurist på LRF:s konsult, som företrätt Lennart Andersson, är fallet är unikt. UNT har inte lyckats nå länsstyrelsens handläggare, men på Skogsvårdsstyrelsen är man självkritisk.
—Vi kunde ha samarbetat bättre mellan myndigheterna, säger Helena Ringblom, på norra Mälardalens distrikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!