Vårdfacket kräver åtgärder för akuten

Fem av femton anställda på Östhammarsakuten har nu sagt upp sig. Vårdförbundet har begärt att arbetsgivaren gör en riskanalys.

Östhammarsakuten kommer dagtid att jobba närmare vårdcentralen enligt den översyn som primärvården genomför. Akutläkaren Anders Bratteby och sektionschefen Anna-Karin Bodén, som är sjuksköterska, har sagt upp sig eftersom de ser en risk att akuten i praktiken kommer att raseras.

Östhammarsakuten kommer dagtid att jobba närmare vårdcentralen enligt den översyn som primärvården genomför. Akutläkaren Anders Bratteby och sektionschefen Anna-Karin Bodén, som är sjuksköterska, har sagt upp sig eftersom de ser en risk att akuten i praktiken kommer att raseras.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2015-02-09 11:06

Akutpersonal vittnar om att de under hösten fått rycka in på vårdcentralen med kort varsel, vilket gjort att det fattats personal vid akuten. Vårdförbundet har begärt att arbetsgivaren ska göra risk- och konsekvensanalys av förändringarna. Man kräver också en psykosocial skyddsrond för personalen genom företagshälsovården.

– Många på Östhammarsakuten mår dåligt och mycket av bråket bottnar i genomförandet på arbetsplatsen. Man har inte haft medarbetarna med sig på tåget, säger Monica Hedström Carlsson som är ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.

Chefsläkare Eva-Lena Sjöö i primärvården beklagar att akutpersonal sagt upp sig och säger att ledningen är mån om att skapa en bra arbetsmiljö med dialog och utvecklat samarbete på Östhammars vårdcentral.

– Det är olyckligt med den situation som råder, och vi har påbörjat arbetet med att se över de konkreta frågorna.

Hur akutmottagningen i Östhammar ska samarbeta med vårdcentralen framöver kan Eva-Lena Sjöö inte svara på. Det är inte heller klart om akuten ska ha någon sektionschef.

– Översynen har inte startat ännu. Men den handlar inte om att ta bort akutmottagningen, utan om att säkerställa verksamheten för framtiden. Vi jobbar med verksamhetsutveckling och försöker se till att ha bästa möjliga omhändertagande både i länet och för patienterna i Östhammars kommun.

Eva-Lena Sjöö menar att översynen handlar om att skapa tydlighet för patienterna.

– Målet är att ge alla patientgrupper bästa möjliga vård direkt. I dag kan man för samma symptom besöka akuten eller drop in-mottagningen på vårdcentralen intill.

Finns resurser för fler drop in-tider på vårdcentralerna i kommunen?

–  Vårdcentralerna får betalt utifrån antalet listade patienter och en besöksersättning, och vi försöker att använda resurserna på bästa sätt. Det ingår redan i dag att vårdcentralerna ska ta hand om akuta primärvårdspatienter dagtid.

Eva-Lena Sjöö poängterar att ingen vill ha ett system med ökat remissförfarande där patienter slussas fram och tillbaka mellan vårdinstanser. Samtidigt ska vårdcentralerna enligt gällande vårdavtal med landstinget ta hand om så mycket som möjligt av vården för de listade patienterna, även vid akutfall.

Östhammarsakutens sektionschef Anna-Karin Bodén och akutläkaren Anders Bratteby befarar att översynen kan leda till att akutmottagningen avvecklas dagtid, och i stället blir en del av Östhammars vårdcentral samtidigt som akutmottagningen endast finns kvar på kvällar, nätter samt helger. De menar även att förändringen kommer att medföra ytterligare arbetsbelastning på redan ansträngda vårdcentraler och att det skapas långa väntetider för listade patienter.

– Den modellen har vi haft under en tioårsperiod från år 2001 till 2011 och det fungerade mycket dåligt, säger Anna-Karin Bodén som varit sektionschef på Östhammarsakuten i sju år.

Hon berättar att personalen tidigare fick agera ”trafikpoliser” och hänvisa patienter fram och tillbaka mellan akuten i Östhammar och den vårdcentral som patienten var listad på. Akutens personal anser även att det sedan länge finns brister i kommunikation, styrning och planering av verksamheten på Östhammars vårdcentral.

– Akutmottagningen är redan vingklippt och går nu in under vårdcentralen och styrs därifrån, säger Anders Bratteby som ska börja jobba vid Öregrunds vårdcentral som drivs privat av Praktikertjänst.

Anna-Karin Bodén har också sagt upp sig från akuten efter 20 år. Hon har inte bestämt vad hon ska göra, men lutar åt att söka jobb som sjuksköterska i Norge och veckopendla till Östhammar.

Varför inte stanna kvar och försöka att göra det bästa av situationen?

– Vi vill ha en öppning för att komma fram till bra beslut. Men vi upplever att ledningen bara kör på och inte lyssnar överhuvudtaget på vad vi har att säga, säger Anna-Karin Bodén som inte förstår varför just Östhammars vårdcentral ska ta del av akutens personalresurser när det finns ytterligare fyra vårdcentraler i kommunen.

Om övriga vårdcentraler i kommunen hanterar fler enkla akutfall, borde inte ni ha tid över att stötta vårdcentralen som ligger vägg i vägg?

– I bästa fall kan vi vara behjälpliga två timmar på eftermiddagen när det är lågsäsong. Övriga tider på dygnet fungerar det inte, säger Anna-Karin Bodén och tillägger att akutens sjuksköterskor redan jobbar med att på telefon hänvisa patienter till rätt vårdnivå.

Anders Bratteby menar att en förutsättning för att bibehålla den kompetens som byggts upp på Östhammarsakuten är att personalgruppen får jobba med fortbildning. Han nämner bland annat smärta hos barn och förgiftning, samt bemötande av barn och ungdomar med psykisk ohälsa.

– För att akuten ska klara av de svårare fallen gäller att vi är bemannade och att vi får arbeta med utveckling. Inte att man sprider ut vår verksamhet med vårdcentralsuppgifter, då glesas vi ut och splittras som enhet.

Verksamhetschefen Maria Westerlund vid Östhammars vårdcentral är utomlands på semester. Hon skriver i ett brev till akutpersonalen, daterat 16 januari, att hon med stor sorg ser att den eventuella förändringen skapat sådan oro och att ingen verksamhet ska läggas ned.

Översyn för likvärdig vård

Den översyn som primärvårdsledningen genomför innebär bland annat ett tätare samarbete dagtid mellan den anslagsfinansierade akutmottagningen och Östhammars vårdcentral. Samtidigt ska de övriga vårdcentralerna i kommunen ta hand om fler akuta primärvårdsfall på respektive ort dagtid. All ambulansdirigering ska fortsätta att gå till Östhammar. Målet är att skapa en likvärdig vårdnivå för samtliga vårdcentraler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om