Värdfamiljen viktigt stöd i nya landet
Strax före jul bosatte sig familjen Shafiyev från Azerbajdzjan i Gimo. Nu börjar de långsamt lära känna det lilla samhället och de tillhör en av de första familjerna i kommunen som har fått en svensk värdfamilj.
Gafar, Saida och Vagif Shafiyev från Azerbajdzjan har flyttat till Gimo. De tycker att Östhammars projekt med värdfamiljer är lyckat. Ingemar och Anneli Vinsa instämmer.
Foto: Sanna Casson
Familjen Shafiyev flydde från Azerbajdzjan till Sverige för fyra år sedan. Först hamnade de i Älvsbyn i Norrbotten, där de trivdes bra och hittade många vänner. Men för en tid sedan skadades pappan i familjen, Gafar Shafiyev, i en svår bilolycka och eftersom hans kropp behöver ett mildare klimat och eftersom Uppsala har ett bra sjukhus bestämde sig familjen för att flytta:
- Vår son tyckte att det var jättejobbigt. Han ville absolut inte lämna sina vänner i Älvsbyn. Han hotade med att flytta tillbaka till Norrbotten ensam. Men när han hade gått i skolan i en vecka i Gimo hade han redan hittat nya kompisar, skrattar Saida.
Men för föräldrarna är det inte lika lätt att rota sig i ett samhälle. Därför har introduktionsenheten i Gimo infört ett system där personer som är nyinflyttade från andra länder får en svensk värdfamilj.
- Man kan tänka sig in i situationen hur det skulle vara om man själv kom till en nytt land och en ny kommun. Då skulle det underlätta om man hade någon som kunde vägleda en lite, säger Cordelia Fredriksson vid introduktionsenheten.
För ungefär en månad sedan träffade familjen Shafiyev Anneli och Ingemar Vinsa för första gången och efter den dagen har de haft tät kontakt. De äter middagar tillsammans, fikar och bara umgås.
- Det betyder jättemycket för oss. Vi har väldigt trevligt tillsammans och dessutom får vi hjälp av Anneli och Ingemar med olika saker. Det kan handla om att hitta en speciell produkt i en affär eller att få hjälp med språket, berättar Saida.
När Anneli och Ingemar Vinsa såg att introduktionsenheten efterlyste värdfamiljer bestämde de sig snabbt:
- Vi svenskar pratar mycket om hur viktigt det är att invandrarna integrerar sig i det svenska samhället. Men då måste vi också jobba för att det ska bli så, säger Anneli Vinsa.
Anneli och Ingemar Vinsa tycker att de får ut mycket av att fungera som värdfamilj, att få lära känna nya människor från en annan kultur som har en helt annan bakgrund än de själva.
- Och så är det skönt att umgås med människor som är lite mer avslappnade än vad svenskar kan vara, säger Ingemar Vinsa.
Det var i samband med att Östhammars kommun beslutade att ta emot 30 personer med permanent uppehållstillstånd som man införde systemet med värdfamiljer. Ett liknande system fanns när flyktingmottagningen låg i Gimo, men då stod Migrationsverket bakom arrangemanget och inte Östhammars kommun. Tanken är att alla personer med permanent uppehållstillstånd ska få en svensk värdfamilj som ska hjälpa dem in i den nya hemkommunen på olika sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!