– Jag tycker inte att kommunen levt upp till det man ska. Vattenrådet ska fungera som remissinstans, men det finns ingen politisk vilja för det, säger Freddie Eriksson som är rådets ordförande.
Bland annat har rådet synpunker på hur kommunen kommunicerat kring möjlig medverkan i EU-projektansökan för LIFE IP Rich Waters i höstas. Rådet fick inte veta förrän i efterhand att en ansökan gjorts tillsammans med Uppsala kommun om åtgärder för en bättre vattenkvalitet i Dannemorasjön och Fyrisåns övre vattensystem.
– Den första tanken som ska dyka upp i kommunen är att informera vattenrådet, men det gjorde man inte.
I vintras fick kommunen besked att projektet bedömts som alltför kostsamt. Inte heller det fick rådet information om förrän Freddie Eriksson helt apropå ställde en fråga till tekniska förvaltningen och fick veta att projektet var nedlagt.
I en skrivelse till kommunstyrelsen påpekar han att vattenråd med lokal förankring är en viktig del av myndigheternas kommunikation med intressenter i vattenfrågor och att enskilda medlemmar har djupa kunskaper om systemet i Österbybruk-Dannemora.
– Det borde vara en självklarhet för kommunen att värna om de här naturvärdena som utvecklats genom århundradena, säger Freddie Eriksson.
Frågan har behandlats av kommunstyrelsens arbetsutskott som ställt sig bakom en tjänstemannaskrivelse om att hitta tydligare former för samverkan och förbättrad kommunikation. Som ett första steg föreslås ett möte mellan Vattenrådet och de förvaltningar på kommunen som har särskilda kopplingar till vattenfrågor i området.