I takt med att trenden kring hemlagat och nĂ€rodlat de senaste Ă„ren fĂ„tt fĂ€ste har intresset för att driva gĂ„rdsbutik ökat. Marie-Louise RindĂ„ och Fredrik Sundqvist pĂ„ Ăstensbo gĂ„rd utanför Ăsterbybruk ligger bakom ett av mĂ„nga nystartade företag.
â Var Ă€r mattes bebisar? lockar Marie-Louise RindĂ„.
En efter en tittar fĂ„ren ut genom dörröppningen. Efter en inledande tveksamhet vĂ„gar sig till slut de sjutton tackorna ut. Visserligen Ă€r ett nytt ansikte pĂ„ besök i hagen, men matmoderns vĂ€nliga röst gör att de lĂ€gger försiktigheten bakom sig, och tar nĂ„gra kliv fram för en kram och en klapp pĂ„ mulen. Mest kelsugen av alla Ă€r Ămla, som var sjuklig som liten och krĂ€vde extra försorger under sina första veckor.
â FastĂ€n hon numera vĂ€ger runt 70 kilo tror hon fortfarande att hon kan komma och lĂ€gga sig i knĂ€t, sĂ€ger Marie-Louise RindĂ„ och stryker fĂ„ret över pannan.
Hon och sambon Fredrik Sundqvist tog över den gamla 1800-talsgĂ„rden mellan Ăsterbybruk och Forsmark vĂ„ren 2009. Fredrik Sundqvist Ă€r egen företagare inom badvattenrening och Marie-Louise Ă€r avioniktekniker pĂ„ SAS, men med ett gediget matintresse kĂ€nde bĂ„da tvĂ„ att det vore kul att byta bana.
Först ville de skaffa sig fÄr mest för att fÄ markerna betade, men efter en inspirationsresa till HÀlsingland bestÀmde de sig för att satsa pÄ fÄrostar. Nu Àr mejeribygget i full gÄng och hemma i köket har de provlagat ett tjugotal ostar för att fÄ in tekniken.
â Vi ville sticka ut. Att anvĂ€nda fjĂ€llkor och getter för osttillverkning Ă€r vanligt. Eftersom fĂ„r ger sĂ„ lite mjölk Ă€r det ganska sĂ€llsynt med mejerier som specialiserar sig pĂ„ just fĂ„rost, sĂ€ger Fredrik Sundqvist.
Efter mycket möda hittade paret ett gÀng ostfrisiska lamm, som Àr framavlade för att ge mycket mjölk. Till vÄren vÀntas fÄren lamma för första gÄngen och samtidigt ska förhoppningsvis Àven mejerilokalen vara fÀrdigbyggd.
â DĂ„ kan vi börja mjölka omkring tvĂ„ liter per dag och tacka. Det lĂ„ter lite men samtidigt ger fĂ„rmjölk dubbelt sĂ„ mycket ost per liter mjölk som komjölk. NĂ€r man pratar om fĂ„rost tĂ€nker alla pĂ„ feta, men det finns ju hundratals fĂ„rostar. FĂ„rost Ă€r mildare och rundare i smaken Ă€n getost, sĂ€ger Fredrik Sundqvist.
â Vi vet aldrig riktigt hur osten kommer att smaka. Smaken beror pĂ„ sĂ„ mĂ„nga faktorer â vad fĂ„ren Ă€tit, hur varmt det Ă€r ute, i vilken laktationsfas fĂ„ren Ă€r. Det Ă€r det som fascinerar oss, sĂ€ger Marie-Louise RindĂ„.
Fredrik Sundqvist tror att folk har tröttnat pÄ att köpa mat som visserligen Àr billig, men smaklös och trist.
â Det finns alltid de som Ă€r beredda att betala lite mer för mat med hög kvalitet, sĂ€ger han.
Han fĂ„r medhĂ„ll av Eva ĂhrĂ©n Höök, kassör i föreningen Svensk Lantmat och förestĂ„ndare för butiken Svenska delikatesser i Uppsala.
â Jag tror att folk överlag börjar bli mer och mer intresserade av vad man Ă€ter och hur maten produceras, sĂ€ger hon.
EfterfrÄgan genererar i sin tur ett större intresse bland företagarna och hos Svensk Lantmat ökar medlemsantalet stadigt. Tord Nilsson, föreningens ordförande, menar att vanliga livsmedelsbutiker inte hÀngt med i utvecklingen.
â Folk vill inte ha Fun Light-saft lĂ€ngre. Tidigare har det mest varit medelĂ„lders kvinnor som velat köpa nĂ€rproducerat och svenska rĂ„varor, men numera söker sig Ă€ven de Ă€ldre mer och mer tillbaka till det genuina, sĂ€ger Tord Nilsson.