Det är innebörden i det förslag till beslut som tillväxtkontorets chef Ulf Andersson presenterar för kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag.
I samband med initiativet till bildandet av bolaget år 2009 var en central fråga balansen mellan kommunens ansvar för besöksnäringen och de turistinriktade företagens inflytande över utvecklingen. Resultatet blev en hembudsklausul som inneburit att den som vill sälja sina aktier först måste erbjuda dem till den övriga aktieägarkretsen.
– Vi märker bland aktieägarna att det finns de som inte bedriver någon turistverksamhet längre. Men när de ska sälja tycker de att det är krångligt, säger Ulf Andersson.
I vår väntas bolagsstämman ta beslut om att slopa hembudsklausulen för att underlätta omsättningen av aktier. För att samtidigt markera att de tre kommunerna Östhammar, Norrtälje och Österåker – som tillsammans äger 30 procent av aktierna – har "långsiktiga ambitioner" med bolaget ska de tre offentliga parterna avtala om sitt ägande.
– Vid bildandet av bolaget fanns ett ganska starkt önskemål från det lokala näringslivet att Östhammars kommun inte skulle ta sin hand från besöksnäringen, för att undvika att någon större aktör köper in sig i destinationsbolaget och "tar över verksamheten" inom citattecken. Kommunen får inte urvattna sitt engagemang och ansvar så det bara finns en tummetott kvar.
Vad är poängen för kommunen att fortsätta vara en relativt stor ägare?
– Det jag direkt tänker på som en poäng är att arbetet med besöksnäring är en fråga som också påverkar vårt varumärke, Östhammars kommun och Östhammar. Vi har ett intresse där. Dessutom har kommunen en ganska stor potential näringslivspolitiskt inom besöksnäringen, säger Ulf Andersson.