Yrkesfiskarna i Roslagen upplever konkurrens både från det storskaliga industrifisket och från säl och skarv som söker sig inåt kusten där mindre trålning sker. Nyligen har också SLU Aqua presenterat material som vittnar om att det svenska yrkesfiskets fångster av torsk i Ålands hav gått tillbaka kraftigt i år.
Gry Sagebakken är utredare på enheten för fiskreglering vid Havs- och vattenmyndigheten. Hon säger till UNT att det är för tidigt att säga om torsken minskat så kraftigt som SLU Aquas rapport om det svenska kustfisket antyder.
– Det är en indikator på att något kan ha hänt med beståndet, och vi har ett öga på det här och har dialog med SLU Aqua. Men vi vill avvakta tills vi har årsfångstdata för allt fiske i Ålands hav innan vi kan säga att det verkligen är en nedgång.
Yrkesfiskarna upplever konkurrens från det storskaliga fisket. Kan det stoppas i Ålands hav?
– Det är garnfisket från de kustnära fiskarna som står de stora fångsterna i Ålands hav, det är bara av och till som det är någon trålbåt i området eftersom det inte är så mycket torsk där. Det storskaliga industrifisket sker procentuellt sett betydligt mer i sydöstra Östersjön.
Men den trålning som sker kan väl ändå minska torskbeståndet?
– Om man inför fiskestopp är det ofta av fiskevårdsskäl eftersom det kan handla om lekområden där man vill att torsken ska få vara totalt i fred. Det finns ingen prioritering för vilken typ av fiskeredskap som ska fiska fisken, utan det är kvoter som styr.
I januari räknar Havs- och vattenmyndigheten att man har tillgång till den statistik som krävs för att kunna slå fast om torskbeståndet ser ut att minska i Ålands hav. Även från Finland kommer data eftersom landet också har fiske i området.
– Om vi ser att torskbeståndet i Ålands hav är på väg ned kan Sverige och Finland på regeringsnivå besluta om gemensamma förvaltningsåtgärder. Vi vill att det ska finnas ett livskraftigt bestånd av torsk och ett hållbart fiske, säger Gry Sagebakken.
Yrkesfiskaren Tom Sundell i Grisslehamn är ytterst förvånad och beklämd över att industritrålningen i Ålands hav och Bottenhavet tillåts fortsätta. Han vill se beslut om ett totalt trålningförbud innan det är försent.
– En industritrålare drog en vecka i januari, genom det har man förstört hela torskbeståndet som minskat med 70 procent i år i Ålands hav. Men sådant vill SLU Aqua och Havs- och vattenmyndigheten inte lyssna på.
När det gäller minskningen av gös i Galtfjärden, som UNT skrivit om, menar han att SLU Aqua utifrån provfiske inte kan dra som slutsats att förändringen beror på för hårt fisketryck.
– Vi arrenderar vattnet av Hargs bruk och vårt åtagande är att vårda och sköta om vattnet. Två gånger om året i sex års tid har vi gjort referensfiske. Att då säga att det är yrkesfiskets, fritidsfisket eller sportfiskets fel att gösen minskar är helt fel. Det är sälen och skarven som förstört det.
Det i sin tur beror enligt Tom Sundells uppfattning på att säl och skarv inte finner föda mer utomskärs lika lätt, på grund av trålningsbåtarna.
– I grund och botten är det industrifisket som förstör alltihop. Vi som är yrkesfiskare i Öregrund och Grisslehamn har försökt säga det länge, men oss är det ingen som lyssnar på.
Läs även: