I ett Öregrund badande i solsken invigdes på lördagen de traditionella Badortsdagarna med pompa, ståt, blåsorkester och tal av radioprofilen Christer Engqvist. Badade gjorde också de 20-tal hugade som strax därefter antog utmaningen att ta den traditionella Badortsdoppet i tidstypiska dräkter – däribland invigningstalaren själv. Snabbast både i vattnet och tillbaka i mål var Norrtäljekillen Christoffer Tunmar.

– Det gick bra helt enkelt, sade vinnaren medan han tog emot vandringspriset.

De stora arrangemangen duggar minst sagt tätt i Öregrund vid den här tiden. Bara en vecka efter Båtveckan vallfärdar åter turister och badfolk till den vanligtvis idylliska Roslagsstaden. Den här gången för att få uppleva en doft av tidigt 1900-tal, en tid då klänningarna var långa, kostymerna propra, stråhattarna vanliga och då societeten från stan gärna gästade kurorten Öregrund under de sköna sommarmånaderna. Idén att arrangera en helg med fläkt av kurortstiden väcktes för 14 år sedan och har minst sagt blivit en succé.

Artikelbild

| Föreningen allmogebåtar ställer under Badortsdagarna ut sina båtar och bjuder turister på båtturer.

– Vi har uppemot 10 000 besökare en sån här helg. Jag tror besökarna lockas av både nostalgi och själva historien kring Öregrund som kurort, man ska veta att det här var en av Östersjökustens viktigaste kurorter en gång, berättar Jan Stanje från arrangerande Lions som i samband med invigningen också överlämnade en check på sammanlagt 103 099 kronor till Barncancerfonden som under året samlats in av Lionsklubben.

För besökarna under Badortsdagarna ligger begivenheterna bekvämt placerade inne kring själva stadskärnan i de gamla badortskvarteren. Rådstugatan är välfylld med marknadsstånd, vid hembygdsgården bjuds det både fika och underhållning för barn och ett stenkast därifrån, ute vid hamnpiren, visar Föreningen allmogebåtar sina båtar och bjuder turister på båttur i den gamla skötbåten Matilda – med tändkulemotor av märket Bolinder.

– Det är en riktig bruksbåt byggd 1951 på Gräsö och användes av Valle Westerberg och Slättängs Elis innan den hängdes undan. Senaste fyra åren har bland annat jag varit med och rustat den, berättar ägaren Teddy Sundberg.

Just tidskänslan och mysfaktorn är saker som verkar locka turisterna till Badortsdagarna.

Artikelbild

| Ett 20-tal fanns med och tog det traditionella Badortsdoppet i Öregrund.

– Det är absolut en speciell sorts känsla här, det är mysigt, säger Christina Berggren från Alunda som besöker Badortsdagarna tillsammans med bland annat barnbarnet Elsa Liljenberg.

– Det är faktiskt första gången jag besöker Badortsdagarna fullt ut, det känns kul att vara här, säger Christina Berggren.

Artikelbild

| Ett 20-tal fanns med och tog det traditionella Badortsdoppet i Öregrund.

Badortsdagarna avslutas under söndagen med friluftsgudstjänst vid hembygdsgården med musik av Småländska paviljongsorkestern.