Barbro Paulsson bor med sin man George Weaver i Dannemora, utanför Österbybruk. Här har de bott i trettiotalet år och här blir de kvar.

– Jag kommer ursprungligen från Stockholm och George från Isle of Man, men vi fastnade för trakterna här när vi hittade en gård där vi kunde ha våra hästar, säger hon.

Gården är sedan länge ersatt av en lägenhet och numera har de inga egna hästar. Men två hundar med labrador-inslag ryms i alla fall.

Artikelbild

| Med den här bilden, som Barbro Paulsson kallar Hund i fönstret, deltar hon nu i en stor fotoutställning i Paris.

I samband med flytten till Dannemora slutade Barbro Paulsson i det närmaste helt att fotografera. Hon hade då ramlat av en häst och skadat ryggen så illa att hon inte längre kunde bära runt på kameror eller stå i mörkrum.

Under lång tid var hon sjukskriven, men dessförinnan arbetade hon i många år som yrkesfotograf och hon är utbildad inom såväl fotografi som film och regi.

– Jag arbetade för alla bildbyråer som fanns i Stockholm, både som fotograf och kopist och allt handlade då om svart-vita bilder.

Den tid hon knappt ens fotograferade för husbehov pågick under nära tjugo år, men blicken fanns kvar och hon säger att hon hela tiden identifierat sig som fotograf – trots att hon efter sjukskrivningen började arbeta inom äldreomsorgen i Österbybruk och Alunda och fortsatte med det tills hon förra året gick i pension.

Artikelbild

| Barbro Paulsson har just nu en utställning tillsammans med Stina Folkebrant. Barbros bidrag är att hon fotograferat Stina framför hennes egenhändigt målade tavlor.

Det som fick Barbro Paulsson att återigen börja fotografera var att hon ville dokumentera den fina kontakten en amerikansk horsemanship-tränare fick med hennes hästar.

Sedan började hon fotografera naturen – utan att vara naturfotograf för det skulle hon aldrig ha tålamod till – och nu har hon hittat tillbaka till dokumentärfotografering och porträttfotografering.

Artikelbild

| Barbro Paulsson bor i Dannemora och har arbetat som fotograf i många år. Nu deltar hon i en stor internationell fotoutställning i Paris.

Sedan många år är hon medlem i föreningen Konstkraft och varje påsk medverkar hon i föreningens utställning vid herrgården i Österbybruk.

Hon har också ställt ut i ett galleri i Göteborg flera gånger, har representerats på Moderna museet i Stockholm och i somras deltog hon i utställningen Planket i Stockholm – trettio år efter sin senaste medverkan där.

I sitt arbete utgår Barbro Paulsson alltid från bilder hon själv tagit. Dessa bearbetar hon sedan i sin dator. Ibland som enskilda bilder, ibland som collage.

Varför nöjer du dig inte med att bara fotografera?

– Varför skulle jag? Det finns så många fotografer och på det här sättet syns jag kanske lite mer. Dessutom är det superroligt!

Den 9–11 november äger en stor internationell fotoutställning rum i franska Paris. Barbro Paulsson har lyckats få med en av sina bilder på utställningen och mer är på gång.

Nyligen fick hon klartecken av ett galleri i Nevada, USA, som vill ha nya verk av henne levererade sex gånger om året och i Nacka konsthall ställer hon just nu ut tillsammans med konstnär Stina Folkebrant.

– Flera projekt finns, men dem får jag berätta om senare, avslutar hon.