Beo gjorde lyxfynd på second hand – igen

En dyrbar ring hittades på en second hand-butik för endast fem kronor – och försvann sedan spårlöst.

Beo Karlson undersökte ringen själv men åkte in till Mattsons Guld i Uppsala för att bekräfta ringens äkthet.

Beo Karlson undersökte ringen själv men åkte in till Mattsons Guld i Uppsala för att bekräfta ringens äkthet.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-11-22 06:00

Det var när Beo Karlson, boende i Finnskogen utanför Österbybruk, var på Röda korset i Gimo som han fick syn på fem stycken, till synes, ordinära ringar.

– Butiken ville ha tio kronor för fyra av dem och fem kronor för den sista, men jag sa att ni får 50 kronor för dem allihop, säger Beo Karlson.

Klart och betalt, ringarna får följa med hem. Efter noggrann undersökning visar det sig att en av ringarna bär på åtta stycken små briljantslipade diamanter med en något större i mitten. En glad överraskning för Beo Karlson, som sällan är ute och letar efter dyrgripar utan köper mest allmoge, dvd-filmer och begagnade kläder.

– Och självklart var det just den ringen som de skulle ha fem kronor för. Jag tog ringen till Mattsons Guld i Uppsala och fick bekräftat att stenarna var äkta, metallen var 18 karat vitt guld.

Beo visar upp ringen för folk han träffar och berättar om sitt fynd, som troligtvis har ett värde på cirka 8 000 till 10 000 kronor. Marknadsvärdet på snarlika ringar ligger på runt 25 000 kronor, men Beos ring är något sliten vilket drar ner värdet. Sista gången han ska visa upp den är ringen dock spårlöst försvunnen.

– Jag letade överallt, började ringa runt och försökte tänka på var jag varit någonstans. Men det gick två veckor innan jag kom på att jag hade åkt till Systembolaget i Öregrund, så jag ringde dit och mycket riktigt så fanns ringen där. Den hade åkt ur fickan när jag drog upp plånboken, säger Beo Karlson.

Han tog sig dit med lite trisslotter och tackade så hjärtligt för hjälpen. Nu är ringen i tryggt förvar hos Beo men dess resa är inte slut än. Han planerar att ge den till en närstående, lagom till jul.

Det är inte första gången Beo Karlson lyckas hittat något extraordinärt. I vintras köpte han en bok för 30 kronor som skulle visa sig ha ett värde på tiotusentals kronor. Boken han ropade in på auktion var "The Grandeur of the Gorges" av Donald Mennie. Han fångades då av bokens omslag som är gjort i siden, men hade ingen aning om vad det var han lyckats kamma hem. Efter lite efterforskningar visade det sig att han gjort ett klipp. Boken är en förstautgåva och gjordes bara i 1 000 exemplar och gavs ut 1926 i Shanghai. Beos bok är nummer två i ordningen. Auktionshus runt om i världen har sålt samma sorts bok för allt från 15 000 kronor till dryga 40 000 kronor.– 

Beo Karlson, Finnskogen.
Beo Karlson, Finnskogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!