Det är tidig förmiddag och utanför Bilprovningens lokaler på Fabriksvägen i Östhammar sitter Bengt Andersson från Alunda och väntar i sin gamla Volvo.

– Jag har haft den här i nio år nu och Volvo har jag kört sedan 1960-talet. Det är kanske inga billiga bilar att köra runt i, men de är både drift- och trafiksäkra och dessutom går det alltid att få tag i reservdelar, säger han.

Att regelbundet behöva besiktiga sin bil är bra, tycker Bengt Andersson. Det ger ett kvitto på hur bilen mår och om något behöver bytas.

Artikelbild

| Göran Eriksson, till vänster, har arbetat på Bilprovningen i många år. Nu är han pensionär på deltid, men kommer gärna på besök de dagar han inte arbetar. Här i samspråk med Dick Mattsson, från Hargshamn.

Så får han köra in sin bil i besiktningshallen och där tar besiktningstekniker Even Vist emot.

Han konstaterar att det är en gammal bil som snart gått 40 000 mil. Ren och fin i motorn, men att torkarbladen börjar bli slitna.

Första kontrollerna gäller reflexer, backspeglar och lampor, att det finns varningstriangel och att bilbältena fungerar som de ska.

Därefter kör han fram bilen, kontrollerar bromsarna och höjer sedan upp bilen så att han kan undersöka dess undersida.

Artikelbild

| I Östhammar är det Bilprovningen som besiktigar fordon. I Tierp är det Opus Bilprovning som utför samma arbete och på andra orter finns även aktörer som Besikta Bilprovning, Carspect och Dekra.

– Förutom personbilar besiktigar vi bussar och lastbilar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar, berättar han samtidigt som han kontrollerar stommen, balkar, fästen och tittar efter så att motorn sitter fast och inte läcker olja.

Framvagn, bakvagn, fjädring, däck, styrsystem och bromsledningar är andra punkter att pricka av och i Bengt Anderssons fall blir det nedslag på styrlederna.

Artikelbild

| När Johanna Rydstedt besiktigar ett fordon är det mycket som ska gås igenom. Inte minst under.

– Det glappar både vänster och höger fram, så tyvärr blir det en ombesiktning för dig den här gången, säger Even Vist.

– Ni har så gott kaffe här, så jag kommer gärna hit igen, säger Bengt Andersson och skrattar.

Artikelbild

| Bengt Andersson från Alunda har inget emot att komma till Bilprovningen i Östhammar. Vid besiktningen får han ju ett kvitto på hur hans bil mår.

Kaffet, ja. Inte långt från kaffeautomaten står Göran Eriksson med en kopp i handen. Han har arbetat på Bilprovningen i många år och är numera pensionär på halvtid. Han kommer dock gärna till stationen på lediga dagar och just nu står han och småpratar med Dick Mattsson från Hargshamn.

– Jag är här med min Caddy. Jag har bara haft den i ett år, så det är första gången jag ska besikta den och jag har inga problem med att komma hit. Det är alltid trevligt och personalen är kanonbra, säger Dick Mattsson.

2010 avreglerades marknaden för bilbesiktning och Svensk Bilprovnings monopol försvann.

Numera finns flera företag som genomför fordonsbesiktningar; förutom Bilprovningen med verksamhet i såväl Uppsala som Östhammar finns exempelvis Opus Bilprovning i Uppsala och Tierp, Dekra i Uppsala, Besikta Bilprovning i Heby och Carspect i Enköping.

Johanna Rydstedt har arbetat som besiktningstekniker i fyra år. Dessförinnan var hon bilmekaniker och det är bra grund att stå på, tycker hon.

Hur kom det sig att du började arbeta på Bilprovningen?

– Jag ville ha mer kontakt med kunderna. Det får jag här och jag tycker också att teamkänslan är större.