Vid 22-tiden under måndagen strömmade upprörda människor till flyktingboendet Östero i Österbybruk. Flyktingbarnen på boendet anklagades för att ha kastat sten på ortsbornas bilar och polisen fick kallas till platsen. Anna, 25, är en av de Österbybruksbor som var ute och åkte bil natten till tisdagen.
– Vi var ute och körde i min väns pojkväns bil, då ser vi hur en klunga på fem och tio började springa mot bilen. Vi blev jätterädda och åkte därifrån. Sedan hörde jag att våra vänner i bilen bakom oss hade blivit attackerade med sten och fått en ruta krossad, säger hon.

Kristian Örsell är platschef på Östero och vill inte verifiera någonting.
– Enligt killarna blev de jagade av bilar och det var därför de började kasta sten. I nuläget utgår vi från att anklagelserna om skadegörelse stämmer och gör allt vi kan för att ingenting mer ska hända, säger han.
Senare under onsdagskvällen överfölls en av pojkarna på flyktinghemmet. Den unga mannen som var på väg hem från busshållplatsen efter fotbollsträningen blev påkörd på benet av en bil och fick sedan motta sparkar och slag av fyra ungdomar. Pojken hittades senare på marken av kvällspersonalen, berättar Kristian Örsell.
– Killen har ytliga skador och är okej. Ingen anmälan har gjorts än men vi kommer att ha dygnet runt-bevakning hela helgen och försöka få killarna att hålla sig inomhus, säger han.
Enligt Kristian Örsell är misshandeln resultatet av en orolig historia mellan ortsborna och de boende.
– Det handlar om ouppklarade saker mellan ett fåtal personer och det viktiga nu är att stoppa att nya provokationer sätts i gång, säger han.

Anna är nu rädd att Österbybruksungdomar kommer att ta lagen i egna händer.
– Flyktingarna säger att de känner sig hotade av ortsborna, men det har aldrig varit några problem förrän nu. Nu är folk arga och jag tror att det här kommer att eskalera om inte polisen gör något, säger hon.
En utredning är inledd hos polisen och enligt närpolischef Christina Andersson kommer man att behandla ärendet skyndsamt.
– Det är viktigt att vi reder ut det här så fort som möjligt och eftersom det finns mycket oklarheter kring vad som hänt så är det viktigt att allt blir korrekt. Nu fokuserar vi på att genomföra alla förhör och skapa en säker miljö på orten.
Ida Persson
 
Fotnot: Anna heter egentligen något annat