På ena kortsidan tränar en knapp handfull tonåringar på tekniska detaljer medan ett gäng lite yngre deltagare gör lekfulla övningar vid den andra kortsidan i bassängen. Det är söndagseftermiddag i Österbybruks simhall och ungdomssimmare i åldrarna 10–15 år är i full aktion med träning i bassängen.

– För mig ger simningen självförtroende. När det går lite sämre i exempelvis skolan så brukar jag tänka att ”simma är jag i alla fall bra på”, säger 15-åriga Elina Widén från Örbyhus, som själv tränat simning sedan sexårsåldern.

Favoritgrenen är frisim, och hon känner hur hon hela tiden utvecklas i bassängen.

Artikelbild

| Ett gäng glada simmare i Österby SS, från vänster: Vilhelm Söderman, Joel Thorell, Nils Östling, Ylva, Adrian Isacsson och Josefine Björkman.

– Mitt första mål är att fortsätta utvecklas och bli så bra jag kan. Jag cyklar och springer också, därför funderar jag på att kanske satsa på triatlon framöver, säger Elina.

Klubbkompisen Max Nordén, 13 år, gillar fjärilsim bäst.

– I fjärilsimmet är det utmaningen som sporrar, det är en krävande gren, säger Gimokillen som fastnade för simning redan som femåring i simskolan.

– Jag gillar verkligen att träna. Tävlar gör jag inte så ofta, mest för att jag är en sån vinnarskalle och då blir jag bara så besviken om jag inte vinner, tillägger han med ett leende.

Artikelbild

| Det är action i bassängen när ungdomssimmarna i Österby SS tränar.

Ungdomssimmarna i Österby SS, som omfattar ett drygt 20-tal i träning, är i åldrarna 8–15 år där de äldre tränar tre gånger i veckan medan den yngre gruppen tränar två gånger i veckan.

Många av dem deltar också i ungdomstävlingar, exempelvis i återkommande tvåklubbstävlingar mot grannklubben Gimo SS och i poängtävlingar som arrangeras i Uppsala.

Artikelbild

| Elina Widén och Max Nordén är två av många träningsflitiga ungdomssimmare i Österby SS.

– Våra ungdomar har gjort otroliga framsteg den senaste tiden. Vid senaste poängtävlingen i Fyrishov sattes exempelvis många personliga rekord och på söndag väntar ny tävling, i Hofors, där det kommer att tävlas i sex grenar, berättar Carina Scherdin, som är ungdomstränare i Österby SS tillsammans med Kristina Repa.

En träningssöndag i Österby simhall innehåller alltifrån lekfulla vattenövningar till teknik- och styrketräning i bassängen. Carina Scherdin poängterar att huvudfokus är ställt på simglädje.

– Våra barn och ungdomar ska ha roligt i bassängen, det är prio ett. Men många är också seriösa och vill utvecklas och bli bättre, tillägger hon.

Visst finns förhoppningar om fler framgångar i tävlingsbassängen för ungdomssimmarna i ÖSS – kanske redan på söndag i Hofors – dit i nuläget sju Österbysimmare är anmälda.

– Jag siktar i alla fall på något nytt personligt rekord, säger Elina Widén.