I samband med den stora mässan Nordiska trädgårdar i Stockholm den gångna helgen tillkännagav Naturskyddsföreningen resultatet i årets upplaga av SM i fågelholk och totalt fick Villa Villekullaholken, bidraget från Österbybruk, elva procent av rösterna.

– Det är tionde året som vi ordnar SM i fågelholk och under åren har tusentals barn lärt sig mer om hur fåglar lever, att det behövs gamla träd med bohål i naturen och att vi kan hjälpa fåglarna. Jag är stolt över alla roliga holkar och det engagemang vi möter hos lärare och elever landet runt, sade Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande och jurymedlem, inför tävlingen.

Tio finalholkar valdes ut bland de 327 holkar som kom in till tävlingen och förutom Johanna Sandahl bestod juryn 2018 av Erica Lintrup, projektledare vid Naturskyddsföreningen, Isak Isaksson, biolog vid Naturskyddsföreningen, Helene Benno, generalsekreterare för Min stora dag, Göran Ekberg, Stockholmsmässan, Ida Olsson, naturengagerad influencer samt Stefan Sundström, artist.

Österbyskolan kom på en tredjeplats efter Kvinnebyskolan i Linköping och Sameskolan i Kiruna.