För eleverna på flera av Bruksgymnasiets utbildningar är företagande inom Ung företagsamhet (UF) en naturlig del i utbildningen.

– Det här är vårt examensarbete kan man säga och det hör till ämnet Entreprenörskap och företagande, säger Magdalena Tillberg.

Hon är en av sex elever – alla tjejer – i ekonomiprogrammets årskurs 3 och hon har startat företaget All-packa UF tillsammans med Lova Björklund och Emma Lundmark.

Artikelbild

| Bruksgymnasiet. Den idé som eleverna i UF-företaget All-packa UF gått vidare med är tygkassar till kundvagnen.

Vad ska ni sälja?

– Tygkassar. Vi såg på internet att det i USA och Australien finns kassar som sitter ihop flera stycken och som man lätt kan dra ut och ställa i kundvagnen. Här i Sverige finns inte det, så nu gör vi en egen variant på det, säger Emma Lundmark.

Tjejerna har skissat på fyra kassar som ska sitta ihop med kardborreband. De ska vara lätta att ställa upp i kundvagnen och också fylla upp densamma. Efter avslutat köp ska kardborrebanden mellan kassarna lätt kunna tas loss och kassarna kunna lyftas var och en för sig.

– Vi har fått hem provtyg som vi testat att spilla ut kaffe och choklad på för att veta om tyget lätt går att göra rent och nu har vi beställt ett svart tyg från Tyskland, säger Lova Björklund.

Både Lova Björklund och Magdalena Tillberg arbetar extra i livsmedelsbutik och de tänker mycket på alla plastkassar som kunderna köper. Varken ekonomiskt eller miljövänligt, så därför tror de att deras tygkassar kommer att vara ett bra alternativ.

De andra tre tjejerna i klassen – Alva Horneij, Madeleine Sydqvist och Nora Eriksson (som var sjuk vid Östra Upplands besök) – har valt en annan inriktning på sitt företag.

– Vi fastnade i tanken på att vi äter samma frukost varje dag och därför gör vi en kokbok som är inriktad på just frukostar. Med den kan man få mer varierade frukostar och även hälsosammare, säger Madeleine Sydqvist.

Liksom All-packa UF är Tasty morning UF bara i början av sitt företagande och kokboken är långt ifrån klar. Men klart är i alla fall att boken ska ha spiralbindning, med tjocka och tåliga sidor, och att den ska innehålla fyra kapitel.

– Vi är alla intresserade av att laga mat och vi har kommit på en del recept helt själva. Andra har vi hittat på nätet och så gör vi om dem lite, säger Alva Horneij.

Det avgörande är inte om företagen blir framgångsrika eller inte. Det viktiga är att eleverna får lära sig hur det är att starta ett företag. Att göra en affärsplan, skriva samarbetsavtal, göra budgetar och undersöka marknaden. Vidare att driva företaget och slutligen att göra bokslut och avsluta företaget.

Som startkapital har varje företag fått 300 kronor från skolan. Utöver dessa pengar får eleverna sälja riskkapital, ungefär som aktier. Om företaget sedan går med vinst får de som köpt dessa tillbaka sina satsade pengar.

– Under ett enda läsår ska vi prova på alla stegen i att driva ett företag och det är jätteroligt att få ta eget ansvar så här. Annorlunda mot våra andra ämnen och kul att få praktisk användning av det vi tidigare lärt oss, säger Lova Björklund.

I november hoppas eleverna att de ska ha sina första kokböcker och kassar klara till försäljning. En målsättning är att de ska kunna visa produkterna på första advent, i samband med skyltsöndagen i Östhammar, och i mars nästa år väntar det stora eldprovet.

Då äger nämligen UF-mässan rum på Fyrishov i Uppsala och då kommer länets samtliga UF-företag att finnas på plats.

– Då kan vi också tävla med våra produkter och ha chansen att gå vidare till SM. Det vore så grymt att komma dit och få tävla mot UF-företag från hela Sverige, säger Magdalena Tillberg.