-Det här är en tradition som är perfekt för barnen. Det är därför vi deltar, så att traditionen ska leva vidare, säger Peter Johansson som precis har kommit ned från scenen där han har presenterat sig för publiken.

Torbjörn Blom har gott om sällskap. Med huvuddelen på sig axlar han bokstavligen rollen som den bonde som ser efter det tecknade fåret Shaun och alla hans fårvänner. I fårskocken gömmer sig både stora och små deltagare, vilket gläder Peter.

-Vi ville få med så många som möjligt och i år fick vi med oss flera av de yngre, vilket är väldigt roligt.

I år är det 30 året som han och hans vänner deltar.

- Även om antalet deltagare har svängt från år till år, så har vi alltid byggt stort!

Med de var inte de enda som byggde stort i år. Även ett stort gäng tropiska fåglar, inspirerade av den tecknade filmen Rio, var med och cirkulerade kring centraltorget i Österbybruk. Variationen var god bland ekipagen, sett både till storlek och teman. Små enhörningar trängdes med fångar i bur. Även döden var med på ett hörn och vid gott mod.

Årets vinnare blev fåglarna från Rio, fåret Shaun med vänner knep andraplatsen. Ett tomteekipage med tillhörande släde kom på en hedersam tredjeplats.

Belysta av fyrverkerier kunde flera generationer knutmassofirare sedan vandra vidare mot Folkets hus och dans. Huruvida de yngre deltagarna följde med dit är dock oklart.