Kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg är Centerpartiets förstanamn inför fullmäktigevalet den 9 september:

– Hela kommunen ska leva. Vad vi menar är att välfärdsleveransen och det kommunen har ansvar för ska kunna omfattas av alla, oavsett var man bor i princip.

Hur når man dit?

– Man kan inte ha fem eller sex uppsättningar av allting i kommunen, men vi vill försöka ha en decentraliserad spridning av vård, skola och omsorg. De servicepunkterna ska vara levande. I många andra kommuner har man koncentrerat det.

Omsorg, vård, utbildning, vägar, kultur- och fritidsverksamhet samt VA-anläggningar ska enligt Centerpartiet hålla hög kvalitet och kunna finansieras långsiktigt. Jacob Spangenberg menar även att Östhammars kommun måste dra sitt strå till stacken när det gäller miljö och klimat.

– Kommunen som organisation ska minska sitt fotavtryck när det gäller miljöpåverkan. Vi har gjort ett antal saker men ska också fortsätta arbeta för det.

Jacob Spangenberg har varit ordförande i kommunstyrelsen i tre mandatperioder. C styrde med allianspartierna och Miljöpartiet år 2006-2010, och sedan har partiet och det betydligt större Socialdemokraterna bildat majoritet under åtta år.

Om du måste välja efter valet, blir det S eller allianspartierna?

– Jag samarbetar gärna med alla partier som är beredda att ta ansvar, utom SD.

Varför inte med SD?

– Därför att det är ett parti som inte delar min och Centerpartiets människosyn. De delar upp folk efter bakgrund och religion.