Det är eleverna i årskurs 3 på Bruksgymnasiets el- och energiprogram i Gimo som under ledning av läraren Mats Lundberg bistått Östhammars kommun med installationen under senhösten i fjol.

William Axnér och Jens Lindström är två av eleverna som genomfört jobbet.

– Det kändes lite halvfarligt ibland när det var halt på taket, men tog man det försiktigt så gick det bra, sade William Axnér.

Artikelbild

| Eleverna i årskurs 3 på Bruksgymnasiets elprogram fick ta emot presenter av kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) för arbetet med att sätta upp solcellsanläggningen på kommunhusets tak.

– Det var sjukt lärorikt, tillade Jens Lindström.

Anläggningen beräknas producera 9 000 kWh per år och energin vill kommunen använda till elbilar i bilpoolen, berättade energirådgivaren Marcus Jakobson.

– Energin som solcellerna levererar räcker till tre elbilar som vardera kör 1 500 mil per år, sade Marcus Jacobson.

Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) talade om symbolvärdet med att visa upp förnybar energiproduktionsteknik.

Artikelbild

| Solcellsjobbet har gett effekt. Läraren Mats Lundberg berättade att 27 elever väntas börja på elprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo i höst, vilket han tolkade som en effekt av bland annat den marknadsföring som projektet vid kommunhusets tak gett elprogrammet.

– Det tar en tid innan det lönar sig, men nu har vi börjat.

Jacob Spangenberg klippte bandet och sekunden därpå lystes parkeringen upp av några starka lampor som fått sin el från de två solcellspaneler som ställts fram invigningsdagen till ära. Eleverna fick ta emot ryggsäckar som presenter av kommunen och efter ceremonin bjöds på kaffe och tårta i kommunhusets kafeteria.

Artikelbild

| Kommunens energirådgivare Marcus Jakobson (t v) och elläraren Mats Lundberg från Bruksgymnasiet hoppades på fler samarbeten framöver. Solcellsanläggningen på kommunhusets tak är på totalt cirtka 70 kvadratmeter och beräknas ge cirka 9 000 kWh per år. Det kan ge energi till tre elbilar som körs cirka 1 500 mil vardera.

Läraren Mats Lundberg berättade att hela 27 elever sökt elprogrammet på Bruksgymnasiet inför hösten.

– Det här projektet som vi gjort i samarbete med Östhammars kommun har nog bidragit till marknadsföringen av programmet. Sådana här projekt som ger praktisk erfarenhet är otroligt värdefulla inför arbetslivet, sade Mats Lundberg.