– Först och främst vill jag framföra statsminister Stefan Löfvens tack för era insatser med de många bränderna i sommar, inledde civilminister Ardalan Shekarabi.

Han lyfte fram branden där ett fem hektar stort skogsområde söder om Hargshamn i Östhammars kommun började brinna, och menade att deltidsbrandmännen, eller rib-styrkorna (räddningspersonal i beredskap) gjorde en viktig insats med att få branden under kontroll. Han var också där för att lyssna på vad de hade att säga om sin arbetsmiljö.­

­– Mycket hänger på att ha en bra arbetsplats som accepterar att man kan släppa allt om det kommer ett larm. Vi har en inställningstid på fem minuter – vilket innebär att från det att larmet går så ska brandmännen vara på plats, omklädda och registrerade inom den tiden, säger Fredrik Ödman, stabsbefäl på räddningstjänsten.

Brandmännen lyfte fram att de känner att det behövs långsiktiga satsningar på rib-styrkor.

­– Det kan vara frågor som att vi behöver stationer utspridda längs vägen där vi kan ha material som slangar eller bränsle att fylla på med. Eller varför inte en tankbil i Alunda? Sådana saker underlättar för oss, säger Fredrik Ödman.

Ardalan Shekarabi lyssnade och tog åt sig av kommentarerna.

­– De gör ett gediget arbete och vi jobbar för att rusta upp hela civilförsvaret. Klimathotet kommer att skapa fler somrar som den här, med många bränder, och vi tittar på specifika åtgärder för att kunna underlätta samverkan som gör det lättare för brandmännen, säger civilministern.