Och på lördag vandrar knutmassofirandet vidare till i Österbybruk, där ska ortens egna knutgubbar vara på plats på Centrumtorget senast klockan 20.

Då kan du få uppleva allt från stora fantastiska maskbyggen föreställande politiker, disneyfigurer och idrottstjärnor till mindre maskeradgäng.

Men vem som är vem på Knutmasso hålls superhemligt ända fram till efter det att ekipagen visat sig med sina masker och dräkter inför publiken.

Artikelbild

| Svart plast från en plasthink har kommit till användning som material i knutmassobyggandet i Gugges Gäng i år.

Veckorna innan knutmassofirandet bygger hela gäng eller personer var för sig i skymundan. De drar för gardinerna så att ingen utomstående får se.

UNT hälsade på ett rutinerat byggäng i Gimo inför onsdagskvällens Knutmasso på Bruksgatan i Gimo, Gugges gäng.

De bygger hemma hos Pär "Gugge" Gustavsson, i hans rymliga garage med generös takhöjd på 3,5 meter. Takhöjden behövs eftersom ekipagen kan bli flera meter höga. Som förra året då Gugges Gäng vann Knutmassopriset i Gimo med närmare fyra meter höga giraffer.

Gugge liksom de övriga i byggänget - Robert Lager, Patric Johansson och Lennart Wärnborg - har byggt ekipage till Knutmasso i 30-35 år. De var med i festligheterna redan som barn.

Artikelbild

| Lite syjunta är det över knutmassobyggandet. Pär "Gugge" Gustavsson vid symaskinen.

Nu är de färdig med förberedelserna till årets upplaga. De har valt att göra var sin figur som är influerad av en tecknad tv-serie.

– Vi började spåna i oktober om vad vi skulle bygga. Vi hade många idéer men så fastnade vi för seriefigurerna, berättar Lennart Wärnborg omgiven av skumgummi i Gugges garage.

Artikelbild

| Det blir mycket klippa och skära när knutgubbarna skapas i Gugges garage.

Figurerna byggs nämligen nästan helt och hållet av skumgummi. Stora och höga delar är svårt att få stabilt. När en figur sakta håller på att säcka ihop stadgas halsen med ett skumgummirör.

Tidigare i veckan var de inne i Stockholm och handlade vad de behövde. Tiotals liter kontaktlim och tyger är annat material som går åt i byggandet den här gången. Figurerna som är i naturlig storlek sprakar av klara färger.

Artikelbild

| Gugges Gäng vann knutmassopriset i Gimo med de här girafferna förra året.

För Gugges Gäng börjar firandet tidigt på dagen med en gemensam frukost. Sedan åker de in till Östhammar och spelar bowling på Bowlan.

– Vi viger hela tjugondag knut åt knutmassofirandet. Efter karnevalen blir det fest i Ladan med prisutdelning timmen före midnatt. Sedan fortsätter festligheterna med dans fram till ettiden. I bland avslutar vi med garagefest framåt morgontimmarna här i Gugges garage, säger Robert Lager.

När Knutmasso startar går knutgubbarna sträckan mellan Knutmassomuseet och herrgården ett stor antal gånger under ett par timmar.

– När vi har maskerna på oss kommer många fram och skriker glada tillrop åt oss, både små och stora. Barnen får stora ögon och tror att det är riktiga figurer. Alla vill ta ett foto och stämningen är på topp. Det är riktig karnevalsyra. Vi är verkligen kungar för en kväll, det är som att vara Zlatan, säger Lennart Wärnborg.

Gugges Gäng har även dokumenterat varje bygge de gjort. Det första bygget gjordes 1984. Det var Knatte, Fnatte & Tjatte. Figurer som dinosaurier, Lejonkungen, Solsidan, Gladiatorierna, ABBA och Herkules är bara några i den långa raden de skapat efter det. Många står utställda i Knutmassomuseet och Gugges Gäng har fått priset bästa mask ett tiotal gånger.

– När vi tog emot priset förra året fick vi inte in girafferna i Ladan, de var för höga, annars är det vanligt att många bär maskerna på sig tills efter prisutdelningen, berättar Gugge.

Förstapriset är på 5 000 kronor, det är ett litet bidrag till omkostnaderna. Knutmassogubbarna i Gugges Gäng kostar mellan 15 000 och 25 000 kronor att bygga.

Knutmasso är en mycket gammal tradition, som sannolikt har sina rötter i medeltiden. Något som driver Gugges Gäng vidare med byggandet är just att hålla traditionen vid liv.

– Det är jätteviktigt att traditionen lever vidare. Glädjen av att skapa tillsammans och visa upp våra byggen till publikens jubel är otroligt stor. Det verkar som om fler unga börjar bygga. Här i Gimo har skolor som Bruksgymnasiet knutmassobygge på schemat, berättar Lennart Wärnborg som liksom de övriga i Gugges Gäng ser ljust på framtiden för Knutmasso.