En halvtimmes bilfärd norrut på Gräsö, från färjeläget räknat, bor makarna Martina och Janne Törnqvist. Hon hitflyttad, han infödd.

– Mina farföräldrar byggde det hus vi numera bor i och mina föräldrar byggde hus i närheten i början av 1970-talet, så jag har bott här i trakten nästan hela mitt liv, säger Janne Törnqvist.

Djur och natur har alltid fascinerat honom och han tyckte mycket om att lyssna när morfadern berättade jakthistorier.

Artikelbild

| Janne Törnqvist har alltid tyckt om djur och natur. Sedan ett år tillbaka livnär han sig också på Grävlings Naturprodukter, ett företag han driver tillsammans med sin fru Martina.

Under tonåren ordnade pappan till en av hans kompisar studiecirklar för ungdomarna på ön och en av dessa ledde till att Janne tog jägarexamen.

Så småningom började folk också anlita honom för skyddsjakt och ett av de djur som ställde till besvär var grävlingar som fick för sig att bygga bo under hus eller lador.

– Har man väl fått en grävling under huset ger den sig aldrig. Man måste därför ta bort den, om man inte vill få sitt hus förstört.

När Janne Törnqvist ska ta hand om en grävling ställer han en fälla precis utanför hålet, så att grävlingen – för att komma ut – måste gå in i den. Och när fällan väl slagit igen, kommer han tillbaka och avlivar den.

Artikelbild

| Martina och Janne Törnqvist bor på Gräsö och driver tillsammans företaget Grävlings Naturprodukter. Här vill deras hund Cloe också vara med på bild.

– Men jag vill inte att något ska gå till spillo, så därför tog jag upp gamla recept på lädersmorning där man använder späck från grävling som man kokar och silar.

För fem år sedan bestämde sig makarna Törnqvist för att starta ett företag där skyddsjakten kunde vara en del och lädersmorningen en annan.

– Grävlingen har oförtjänt dåligt rykte och anses vara både farliga och aggressiva.

– Sanningen är snarare att de är ganska obekymrade djur som inte har några naturliga fiender förutom trafiken, som ser dåligt, är nattaktiva och har ett väldigt bra luktsinne, säger Martina Törnqvist.

Intresset för hantverk delas också av makarna och Martina tillverkar gärna smycken; på senare tid en hel del nålbundna tenntrådsarmband och även örhängen med tänder från grävling och fjädrar från nötskrika.

För ett år sedan sade Janne Törnqvist upp sig från sin tjänst som vakt på kärnkraftverket i Forsmark och sedan dess har han helt kunnat livnära sig på arbetet i Grävlings Naturprodukter.

Martina Törnqvist arbetar deltid som arbetshandledare på kommunens dagliga verksamhet i Österbybruk och övrig tid lägger även hon på företaget.

– Vi har ett trettiotal återförsäljare från Västerbotten i norr till Skåne i söder och så syns vi på marknader och mässor. Nu närmast väntar julmarknad på Skånelaholms slott, strax norr om Upplands Väsby, på lördag och i Forsmarks bruk på söndag. Det är roligt att vara ute bland folk och vi får ofta tips och idéer från våra kunder.