Våren 2010 startade Lovisa Torstensson från Morkarla och Stina Andersson från Uppsala välgörenhetsprojektet God vilja. Med insamlingsbössor och ett event på Grand lyckades de samla in över 17 000 kronor till Indonesiska barnhemsbarn.
– Vi tror att man kan lyckas med vad som helst med god vilja, säger Lovisa Torstensson.

Vikten av att fattiga barn utbildas är stor och de satsade därför på att köpa skolmaterial och skoluniformer. För att få mer för pengarna, och även gynna den lokala marknaden, valde de att köpa skrivhäften och kläder på plats i Indonesien. Böcker som de samlat in från bokhandlar och bibliotek i Uppsala skickade de ner med paket.

Genom kontakter de fann på internet organiserade de en fem månader lång resa där de besökte fem olika barnhem. Först landade de i storstaden Medan där barnhemmet inte hade blivit informerade om deras ankomst.
– Ingen visste vilka de två vita tjejerna med stora ryggsäckar var. Ingen kunde engelska så vi kommunicerade med hjälp av Google translate, säger Lovisa Torstensson.

De stannade en vecka, lekte med barnen och beställde skolväskor och uniformer åt dem. De reste sedan vidare till öarna Samosir, Java, Bali och Lombok. Totalt fick 200 barn ta emot deras gåvor.
– På Samosir hade barnen sommarlov när vi kom men blev kallade till skolan ändå. De hade trasiga kläder på sig och det gick ett sus genom skaran när de fick sina uniformer, säger Stina Andersson.

Väl hemkomna saknar de alla barn de lärt känna och vill gärna resa ner igen. De hoppas på en fortsättning på projekt God vilja och ett första konkret steg är att hitta brevvänner i Sverige till barnen i Samosir.