Ulf Ehlin och Dorith Boholm var med och bildade Anhörigföreningen Edsvägen 16 för lite drygt ett år sedan.

De är fortfarande mycket engagerade i föreningen och står nu – tillsammans med medarrangören Östhammars kommun – i startgroparna för sitt första stora evenemang.

– Kunskapen om demens och demenssjukdomar är alldeles för dålig, hos såväl anhöriga och allmänheten som delar av personalen i vård och administration.

Artikelbild

| Ulf Ehlin och Dorith Boholm är båda engagerade i Anhörigföreningen Edsvägen 16.

– Det vill vi ändra på och därför ordnar vi en demensdag, säger Ulf Ehlin.

Han skulle själv ha önskat att den egna kunskapen om sjukdomen varit större när hans hustru insjuknade.

– Många konflikter kunde då ha undvikits och det hade varit bra för oss båda.

Torsdagen den 8 november är det dags, med start kl 13 och 18. Då visas en utställning på kulturhuset Storbrunn i Östhammar och flera seminarier hålls.

En av de medverkande är Yngve Gustafson, professor i geriatrik (läran om åldrandets sjukdomar) vid Umeå universitet.

– Han är känd från tv-serierna Sveriges bästa äldreboende och Sveriges bästa hemtjänst och han ska prata om vad alla borde veta om åldrande och demens, säger Dorith Boholm.

En annan är sjuksköterskan Hans-Inge Lindeskov. Han representerar Demensförbundet och kommer att berätta om grunden till god demensvård, något som bottnar i kunskap och medmänsklighet.

– Med den här dagen sätter vi bollen i rullning. Förhoppningsvis kan vi ordna flera liknande dagar framöver och vi diskuterar också med kommunens anhörigcentrum om att starta studiecirklar för anhöriga, säger Ulf Ehlin.