Kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, Jacob Spangenberg (C), hade slagit vad om att Centern skulle nå elva procent i riksdagsvalet, vilket han ser ut att få ångra.

– Jag har hållit ett vad om 100 kronor med min måg, om att Centern skulle få över elva procent. Så det är klart att jag är lite besviken än så länge. Å andra sidan är det här det bästa resultat vi haft på 30 år, så det är kul också.

När 4 av 14 valdistrikt i Östhammars kommun var räknade klockan 23.25 såg S ut att bli största parti i kommunvalet, med 29,8 procent av rösterna. Därefter C med 17,1 procent och M med 16,7 procent. SD 11,8 procent. Mest uppåt har det gått för Lokalpartiet Boa (Borgerligt alternativ) som ser ut att öka med 3,4 procentenheter till 8,6 procent. För S är resultatet en tillbakagång med med 5,5 procentenheter.

På riksnivå vägde det jämnt mellan blocken.

– Det verkar som alliansen får en liten övervikt än så länge, med ett mandat. Jag vill gärna se en alliansregering, men om det blir tillräckligt med röster har jag ingen aning om, sa Jacob Spangenberg.

Jacob Spangenberg var även fascinerad av KD:s framgångar.

– Det är förstås ett hårt arbete av valarbetarna, men de har också en ytterst slagfärdig partiledare i Ebba Busch Thor. Även om jag verkligen inte håller med om allt hon säger, så är hon väldigt skicklig.