Utvändigt ser den gamla möbelaffären i Skeberga, utanför Alunda, ut som den gjort i många år. Skylten sitter fortfarande kvar och de nuvarande ägarna intygar att det kommit kunder som vill handla soffor och sängar – fast affären varit stängd länge.

Snart kommer dock en ny skylt att ersätta den gamla på fastigheten och väl inne i butikslokalen syns det tydligt att verksamheten förändrats.

I hyllor och på bord står de staplade i många olika färger och former. Discarna, av gemene man slarvigt kallade frisbees.

Artikelbild

| Lager. Discarna ligger på bord och i hyllor. Olika modeller och färger, vikter och mönster - allt efter tycke och smak.

– Frisbee är ett registrerat varumärke och det är egentligen bara de discar som tillverkats under namnet Frisbee som får kallas så, säger Per Jonson.

Tillsammans med Anders Källström äger han företaget Discsport, ett företag som startade i Uppsala 2004 och som de senaste åren haft sin verksamhet i Stockholm.

– Discsporten är på uppgång och vi behövde mer plats för vårt lager, men kvadratmeterpriserna är höga i Stockholm och därför började vi titta efter lokal i allt större cirklar runt Stockholm, säger Anders Källström.

Möjlighet att anlägga en discgolfbana i närheten var också en viktig parameter och den möjligheten ökade väsentligt när de öppnade ögonen för den rena landsbygden.

Artikelbild

| Staplade. I staplar ligger discarna, redo att packas i paket för webbförsäljning eller direktförsäljning i butiken.

– Här vet vi att det finns både golf och fotbollsgolf. Kanske skulle vi kunna ha ett samarbete vid Gärdebyn eller så skulle en discgolfbana kunna byggas på annan plats, säger Per Jonson.

Vid månadsskiftet september–oktober flyttade de in i sina nya lokaler i Skeberga och än så länge har de inte hunnit ta kontakt med några markägare, men det kommer de att göra vad det lider.

Artikelbild

| Garner. Vid sidan av discförsäljningen säljer Discsport också garner från Peru, under namnet Naturgarn.

Merparten av Discsports försäljning sker via internet – sedan flera år tillbaka är företaget Sveriges största discbutik på webben försäljningsmässigt – och då spelar det ingen roll var butiken finns geografiskt. Men en del vill också provhålla innan de köper och av den anledningen är flytten till Alunda en chansning.

– Än så länge är det osäkert vad disckunderna kommer att tycka om flytten, men när det gäller vår andra verksamhet känns flytten redan nu lyckad. Vi säljer nämligen garner och det är fler på landsbygden som väver och stickar än invånarna i en stor stad gör, säger Per Jonson.

Artikelbild

| Korg. Per Jonson och Anders Källström har spelat oräkneliga rundor discgolf och liksom många andra discspelare säger de hål om korgen.

Garner, är inte det en udda kombination till discsport?

– Jo, det kan man tycka, men det hela kom sig av att vi övertog en garnbutik i Stockholm. Med köpet övertog vi också den verksamheten och vi saluför garner från Peru. Mest alpacka men också lite ull, säger Anders Källström, som själv gärna stickar men säger sig vara dålig på att följa mönster.

Naturgarns försäljning står för 8-10 procent av företagets totala omsättning och kunder kan köpa garn i nystan och på koner i butiken. I övrigt är de grossister och förser återförsäljare med garner.