Claes Pettersson är ordförande i Simbadsföreningen som står bakom det stora evenemanget med tivoli, vattenshow, fackelsim, eldhopp och kända artister på fredagen och lördagen. Men jättefyrverkeriet är hotat.

– Som det ser ut just nu har vi inte fått tillstånd. Men vi väntar in i det sista, sa Claes Pettersson när UNT nådde honom under torsdagen.

Eldningsförbud råder i hela länet och Claes Pettersson förstår att det kan göra det svårt för Uppsala brandförsvar att ge grönt ljus – även om fyrverkeriet sker över Stordammen.

Artikelbild

| Nanne Grönwall stod på flytscenen år 2017, med Mammas pojkar.

– Det finns även grejer som inte är tillståndspliktiga om vi är över vatten. Så det hoppas vi på.

Om inget tillståndsbesked kommer under fredagen planerar föreningen att ersätta fyrverkeriet med något annat, troligen en lasershow.

Hur tror du publiktillströmningen påverkas utan fyrverkerier?

– Det är svårt att säga. Vi har ju allt annat med vattenshow, uppträdanden och sådana saker som kommer att dra sin publik.

Artikelbild

| Fackelsimmare på väg vid Eldfesten i Österbybruk, anno 2014.

På fredagen uppträder Johan Boding på flytscenen, medan Mammas pojkar lite senare står på partyscenen. Under lördagen hålls en barnvänlig familjedag kl 12-15, med Pettson och Findus, och på kvällen uppträder JLT John Lindberg Trio på flytscenen. Eilert Pilarm intar partyscenen strax därefter och The Playtones avslutar lördagskvällens uppträdanden.

Om vädret blir det rätta, det vill säga regnuppehåll, räknar Claes Pettersson med att det kan komma mellan 1 500 och 2 000 personer båda dagarna.

Artikelbild

| Erik Segerstedt och Mammas pojkar spelade på flytscenen vid Simbadets camping år 2016.

– Allt överskott går till att rusta upp Simbadet.