Ansiktsmasker, en mugg eller kanske en rymd-hund. Eleverna i årskurs 2 från Kristinelundskolan i Östhammar hade många olika ideér om vad de ville göra när de fick fria händer i verkstaden på Knutmassomuseet under måndagen. Kevin Eklund och Rickard Ingvarsson arbetade med en båt.

– Min pappa bygger barkbåtar, då tänkte jag att det blir bra att vi bygger en båt. Vi klistrar på tidningsremsor med tapetklister och viker runt kanten, sade Rickard Ingvarsson och pekade på det meterslånga skrovet.

Det är inom ramen för det statliga projektet Skapande Skola som Knutmassoföreningen under sex tillfällen bjuder in elever från alla skolor i kommunen till Knutmassomuseet i Gimo för att prova på att bygga egna figurer.

På plats fanns under måndagen Kenneth Karlsson som är ordförande i Knutmassoföreningen. Han har själv byggt knutgubbar i över 40 år och visade med stor entusiasm eleverna hur de kan arbeta med hönsnät, tidningspapper och tapetklister.

– Eleverna tycker att det är kul, idéerna sprutar, sade Kenneth Karlsson.

Även tre lärare från Kristinelundskolan bistod med tips, och en och annan hjälpande hand.

– Att se eleverna så engagerade är roligt, de övar pararbete och att dela med sig. Vi kommer att fortsätta skapandet med papiermache och måla figurerna på skolan efteråt, säger Carola Edin-Eriksson, lärare.

Knutmassofirandet är en tradition från 1600-talet som bygger på att utklädda valloner gick runt i bygden för att tigga mat. Idag är knutmasso känt för de enorma knutmassogubbarna, som byggs i hemlighet inför paraden på gatorna i Gimo den 13 januari. Knutmasso firas också Österbybruk och i Östhammar, med dans kring granen vid torget. En som firat knutmasso vid torget i Östhammar i år är Tilly Jorlin. Då var hon utklädd till Harry Potter. Nu jobbar hon med en egen katt-mask.

– Ja, det såg ut som två öron upptill, och sen fortsatte jag bara, säger Tilly Jorlin.

Hon provar katten på huvudet för att se om den passar.

– Nej, den kanske passar på en bebis, säger hon och skrattar.

Kenneth Karlsson hoppas att projektet med eleverna kan ge möjlighet att få yngre engagerade i Knutmassoföreningen.

– I föreningen nu har vi cirka 300-400 medlemmar och de flesta bor härikring, men också i när och fjärran.

Han berättar att planer finns på att bygga om Knutmassomuseet och få in fler inslag som ljud, ljus och rörelse för att göra det hela mer levande.

– Jag har kopplat in Bruksgymnasiet för att få till ett samarbete, säger Kenneth Karlsson.