– Samtliga lärare på skolan kom i dag och vi inledde dagen med ett lärarmöte. De behöver också stöd och möjligheten att prata med varandra, säger Inga-Lill Ericsson, biträdande rektor på Österbyskolan.

Vid tolvtiden satt lärare och elever på skolan och samtalade med varandra. Även en representant från kyrkan närvarade.

Både Österbyskolan i Österbybruk och Bruksgymnasiet i Gimo hade öppet under måndagen som en reaktion på fredagens bilolycka där två tonåringar omkom strax utanför Österbybruk.

Artikelbild

| Flaggan stod på halv stång under måndagen utanför Österbyskolan. Under fredagskvällen omkom två tonåringar som tidigare gått på skolan.

Frontalkrocken skedde sent på fredagskvällen. I ena bilen färdades en 16-årig flicka och en 18-årig man. I det andra fordonet färdades en man i 60-årsåldern. Mannen i 60-årsåldern klarade sig med allvarliga skador, men både den 16-årga flickan samt den 18-åriga mannen omkom.

Båda tonåringarna gick på Brukgsgymnasiet men hade tidigare gått på Österbyskolan.

– Många här har någon koppling till dem och flickan gick ju nyss hos oss. Det kan bli så att lite äldre elever söker sig till Bruksgymnasiet i dag, medan vi på Österbyskolan tar hand om de lite yngre som behöver stöd, säger Inga-Lill Ericsson.

Zara Järvström, rektor på Bruksgymnasiet i Gimo, berättar att ett 60-tal elever närvarade på gymnasieskolan under måndagen. Majoriteten av dessa kom redan när skolan öppnade vid halv tio.

Artikelbild

| Inga-Lill Ericsson, biträdande rektor på Österbyskolan, var en av många som närvarade under måndagen.

– De stannade en bra stund och alla har haft möjligheten att prata och minnas tillsammans med bland annat lärare, elevhälsa och elevcoacher, säger hon.