Teorin om att jorden en gång varit helt täckt av snö och is – som en gigantisk snöboll – brukar kallas Snowball Earth. Och just denna teori har väckt intresset hos Simon Tomtex, Clara Åhlén och Maja Edlund, som alla går i årskurs tre på Bruksgymnasiets naturvetenskapliga program.

– Vi fick en förfrågan i våras, när vi gick i tvåan, om det var någon i klassen som ville åka till Skottland och göra fältstudier. Tre av oss nappade och i september 2016 åkte vi till ön Islay, säger Simon Tomtex.

Under en vecka gjorde de flera expeditioner till olika platser och vissa dagar kunde vandringen bli lång. Två mil som mest, då flera av de platser som skulle undersökas låg avsides.

Artikelbild

| Oförglömlig resa. Bruksgymnasiets elever Simon Tomtex, Maja Edblad och Clara Åhlén besökte Skottland för att göra fältstudierna till sina examensarbeten.

– Vi gick i alltifrån berg till träsk och det var en helt oförglömlig resa. Intressant förstås, men också ett väldigt vackert landskap, säger Clara Åhlén.

Hon hade inte hört talas om Snowball Earth tidigare, men fascineras nu mycket av tanken på att det kan ha inträffat. Och hon lutar nog mot att hon tror det, inte minst för att de på några av expeditionerna såg spår i berglagren efter kraftiga temperaturväxlingar.

– Det är dock inte vår slutsats som är det viktigaste i examensarbetet, utan vägen dit, säger hon och fortsätter:

– Jag tyckte att det var helt suveränt att få en färdig frågeställning serverad på det här sättet. Allt material samlade vi in under den där veckan i september och i början av mars räknar jag med att vara klar med skrivarbetet.

Resan till Skottland arrangerades av professor Alasdair Skelton på geologiska institutionen vid Stockholms universitet och med på den var också elevernas handledare på Bruksgymnasiet; läraren Tommy Andersson.

Totalt deltog ett 15-tal elever från hela Sverige och kostnaderna för resor och boende svarade Stockholms universitet för. Endast maten behövde eleverna själva bekosta.

– En sådan här resa sticker ut från skolvardagen och den kommer man att minnas hela livet. Jag är glad att jag fick chansen att följa med, säger Simon Tomtex.

Han har skrivit klart sitt arbete, men ännu inte lämnat in det och kanske vill han ändra något efter morgondagen.

Torsdagen den 16 februari kommer nämligen Alasdair Skelton till Bruksgymnasiet; dels för att prata med eleverna som var med på resan och dels för att ge en kortare föreläsning om Snowball Earth för elever och personal på det naturvetenskapliga programmet.