UNT rapporterade i november om utvisningshotade familjen Mavi. Pappan, Cetin Mavi, kom som arbetskraftsinvandrare från Turkiet för sex år sedan. Lite senare kom sambon Yüksel Kara och de tre barnen som då var 4, 10 och 14 år som anhöriginvandrare. Sedan länge är familjen etablerad i Östhammar. Barnen går i skola och föräldrarna arbetar. Men i höstas kom besked från Migrationsverket att Cetin Mavis arbets- och uppehållstillstånd inte förlängs efter en oavsiktlig miss i arbetsgivarens löneredovisning. Nu riskerar familjen att tvingas lämna landet och det vill eleverna på Frösåkersskolan stoppa. Inom loppet av ett par månader har över 300 namn samlats in. På Frösåkersskolan går 230 elever, men även skolpersonal och en del andra Östhammarsbor har skrivit under.

– Vi tycker inte att det är rättvist att familjen ska behöva åka tillbaka, säger Lina Sjöberg som går i årskurs åtta och tillsammans med Linnea Schnell och Meja Wahlberg tagit initiativ till namninsamlingen.

De tänker lämna underskrifterna till familjens advokat i Uppsala, och hoppas att det ska hjälpa till när överklagandet tas upp i Migrationsdomstolen.

– Det är många som tycker att de borde få stanna här, säger Linnea Schnell.

Meja Wahlberg tillägger att det känns bättre att försöka göra något än att göra ingenting. Hon har gått i samma klass som ett av barnen i familjen som nu riskerar att tvingas lämna Sverige.

– Vi vill i alla fall försöka påverka, och känna att vi har gjort något.